Marby: Får acceptera att samhället ställer krav

Mobilnät PTS nya drifsäkerhetsföreskrifter har väckt kritik bland operatörerna – nu försvarar PTS generaldirektör Göran Marby de nya reglerna i ett blogginlägg.

Marby: Får acceptera att samhället ställer krav

Det var för snart två veckor sedan som PTS fattade beslut om nya driftsäkerhetsföreskrifter för de svenska mobiloperatörerna, vilket bland annat innebär att det ställs nya krav på reservkraft.

Kraven har däremot inte varit särskilt populära bland de stora svenska mobiloperatörerna, som menar att det kommer att kosta mycket pengar och att krav är felriktade.

I ett blogginlägg försvarar nu PTS generaldirektör Göran Marby de nya föreskrifterna.

”Vår marknad har en särskild reglering eftersom bredband och telefoni är så viktiga för samhället. Vill man finnas som aktör på den spelplanen får man acceptera att samhället ställer krav på verksamheten. Marknadsaktörerna gör generellt sett ett bra jobb redan i dag, men jag anser att alla vinner på att samhällets krav nu blir tydligare. Och den största nyttan skapas hos användarna, vars vardag kräver telefoni och bredband för att fungera”, skriver han.

Särskilt är det frågan om reservkraft som operatörerna reagerat på, med invändningen att man från deras håll anser att det inte är en åtgärd som per automatik höjer driftsäkerheten.

”För mig är det tydligt att svenska användare inte bara vill ha tillgång till tjänsterna, de vill ha tjänster som fungerar. Det sker till exempel många kortare strömavbrott varje dag som kan leda till att telefonin eller bredbandet inte fungerar. Med krav på bättre reservkraft, särskilt i landsbygdsområden, fortsätter tjänsterna att fungera under en period när strömmen går”, skriver Marby.

Men där har han inte operatörerna med sig.

– Kravet om batterireserv är i nästan alla fall en oprortionerlig åtgärd, som finns kvar. Vad vi ändå ser som positivt är att det finns en skrivelse om undantag, om vi utifrån våra analyser kan argumentera för att vissa åtgärder är oprortionerliga. Vi är försiktigt positiva till en konstruktiv dialog, sa till exempel Aron Samuelsson, presschef på Telenor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.