Maria Sundvall: Viktigare och viktigare att vara med i rätt ekosystem

Datacenter Framgångsrika företag har en parameter till att hålla koll på. Det gäller att vara med i rätt data-ekosystem, menar Maria Sundvall, vd på Equinix.

Maria Sundvall: Viktigare och viktigare att vara med i rätt ekosystem
Foto: Equinix

Det finns digitaliserade verksamheter där millisekunder gör skillnad. En sådan är till exempel trading-världen där börshandel av naturliga skäl påverkas av vilka som snabbast kan göra affärerna och få tillgång till rätt information.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Börs är ett väldigt tydligt exempel, säger Maria Sundvall som är vd på datacenterjätten Equinix i Sverige. Sen kom bank och finans som inspirerades av trading-bolagens framsteg. Men det stoppar inte där – det är viktigare och viktigare för alla företag och verksamheter att vara med i rätt ekosystem.

Deltagare i ekosystem är datacenters, leverantörer, molntjänstföretag, systemintegratörer och företag och offentliga verksamheter. Finns dessa tjänster i samma datacenter så delar de nätverk och får därmed snabbare koppling mot varandra.

Fördelarna ska i slutändan bli bättre upplevelser för de som använder tjänsterna. Som en följd av utvecklingen menar Maria Sundvall att en allt mer central del i datacenter-affären därför är att hjälpa kunderna att hitta rätt ekosystem.

– Från vår sida handlar det om att tillhandahålla rätt ekosystem. I vårt datacenter i Bromma har vi till exempel 70 nätverks-operatörer. Det är ett sätt för oss att tillhandahålla rätt miljö för våra kunder. Vi jobbar också aktivt med att skapa ekosystem inom till exempel fintech, självkörande fordon.

Vad ska företagen göra för att hamna rätt?

– Det enklaste är att dels titta på vilka leverantörer de har och dels titta på vilka tjänster som man behöver koppla sig till. Sen handlar det så klart också om att lämna isolerade datacenter och ta sig in i molnvärlden. Det finns stora fördelar med det, säger Maria Sundvall.

Men det är inte alltid som datacenter-företagen är den aktiva parten i att bygga upp ekosystemet.

– Det finns ett tyskt bilföretag som har krav på att alla deras leverantörer måste finnas i samma datacenter som bilföretaget. Det här är för att bilföretaget vill kunna garantera mot sina kunder att de tjänster som företaget levererar utöver själva bilen ska fungera på ett förutsägbart sätt.

Maria Sundvall menar att det händer spännande saker i Asien också kring ekosystem-utvecklingen.

– Det finns ett taxi-bolag där som inspireras av Uber. Grab har kopplingar till finans, kartbolag, trafikdata, väderdata och kan därmed bygga ihop allt i ett smidigt system där kunderna får den bästa upplevelsen tack vare det här samarbetet.

Vilka ekosystem är viktiga för Equinix?

– Vi har ekosystem med alla våra kunder vilket är viktigt för oss. Sen har vi också ett nytt ekosystem med Tele2 där vi gemensamt lanserar en iot-lösning där säkerheten och tillförlitligheten är viktiga delar. Här behöver man inte skicka datan över det öppna internet utan kan istället ha en privat koppling genom Equinix Fabric.

– Sen har vi också ett etablerat ekosystem med Ericsson sedan 2018 som är viktigt. Ericsson är väldigt bra på att kapa svarstider och att hjälpa till med det hos företag också.

Hur ser ekosystem-trenden ut om tre år?

– Det här kommer att bli en än större fråga. Jag ser viktiga ekosystem kring 5g, artificiell intelligens med mera. Det här kommer att bli viktigare och viktigare.

Vilka är de största aktörerna då?

– Hyperscaler-företagen är redan nu viktiga och kommer att fortsätta vara det eftersom mycket ligger i molnet. Molntjänst-företagen också eftersom utvecklingen går åt det hållet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.