Marie Berner Moberg: Så jobbar jag hemma nu

Corona Nya restriktioner och uppmaningar. Coronavåren har blivit höst och även om det börjar komma rapporter om ljusningar – är hemmakontoret här för att stanna. Det menar Marie Berner Moberg på VMware.

Marie Berner Moberg: Så jobbar jag hemma nu

Hur mycket av din arbetstid spenderas hemma? Hur skiljer det sig nu mot i våras?

– Jag jobbar kanske 70 procent hemifrån, vilket faktiskt kan vara lite mer än i våras. Visst, när coronan kom så jobbade vi 100 procent hemifrån, men senare under våren hade jag möjlighet att vara på kontoret. Nu har jag hittat ett sätt där jag kan se en fördel med hybridkontoret. Jag kan planera veckan därefter och se när det passar mig bäst att vara hemma och när jag kan lägga flera externa möten på en dag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hur många av dina möten är digitala i dag? Vad tycker du gör digitala möten lyckade?

– Nu när vi fått ytterligare restriktioner i Stockholm är det 100 procent, men för tre veckor sedan var det kanske 85-90.  Jag tycker att en förutsättning för att de digitala mötena ska fungera bra handlar om antalet deltagare. Upp till 10–20 fungerar, men med ett evenemang med 100 deltagare, då är det svårt att få till interaktionen. Något som jag däremot har sett är positivt med digitala möten är att vi på VMware nu kunnat få in höga chefer i kunddialogen. Vi har till och med haft högste chefen Pat Gelsinger i samtal med företag då de blivit mer tillgängliga – vilket har gjort våra kundmöten bättre.

– Det som dock är utmanande är när vi ska sända ett budskap till flera, och personligen kan jag tycka att det är utmanande att hålla en keynote. När man står på scen framför en publik så får man respons – det försvinner ofta i det digitala. För att få folk delaktiga så försöker jag främst få dem att sätta på sin kamera. Sen jobbar vi mer och mer med att bryta upp möten i mindre grupper. Det gör folk mer benägna att spontant prata. Att man även gör så att det händer saker i mötet är viktigt – alltså att en person inte ska hålla långaanföranden.

Vilka av dina arbetsuppgifter blir enklare och vilka blir svårare hemifrån?

– Jag tycker att mycket har blivit lättare och personligen kan jag känna mig mindre stressad eftersom jag inte reser lika mycket. Att jobba hemifrån innebär även att jag kan vara ute och ta promenader samt att jag överlag kan få till små pauser. Därtill upplever jag att det är lättare att hålla fokus på en uppgift.

Det svåra är det mänskliga mötet, att försöka fånga upp hur folk mår och känna av stämningen. Att jobba i ett öppet landskap kan även ge mycket energi och det saknar jag.

Hur har du inrett ditt kontor hemma?

– Där är jag kanske ingen förebild. Jag försöker alternera ganska mycket och har ingen särskilt avsedd fysisk arbetsplats. Antingen sitter jag vid köksbordet, dotterns skrivbordeller så jobbar jag vid ett ståbord som jag har ställt upp. Jag har extern skärm och sådant – men inget annat. Jag tycker nästan det är lite skönt att inte ha en kontorsmiljö. I de möten jag har hemma, så använder jag kameran som är inbyggd i datorn och det tycker jag har fungerat över all förväntan. Men ska det vara större evenemang – då gör jag det på kontoret där vi har rätt utrustning.

När Corona-krisen väl är över. Hur mycket av ditt beteende nu med möten och arbete på distans kommer du fortsätta med?

– Det är en jättebra fråga. Kontoret som arbetsplats kommer nog ändra form och jag tror att det hybrida arbetssättet är det nya normala. Jag tror inte att vi kommer återgå till gamla kontorspolicys. Detta visar också en färsk rapport från VMware där vi frågat svenska mjukvaru- affärs-, HR- och IT-chefer om framtida arbetssätt. Jag gjorde det aldrig innan Covid, men nu kan det vara så att jag jobbar hemifrån ett par dagar i veckan. Det tycker jag är en stor fördel och gör att jag planerar veckan efter arbetet. Sen behöver det inte vara så att jag är på kontoret de dagar jag inte jobbar hemma. Jag upplever att flera av våra partner och kunder öppnar upp ytor för möten och där man kan sitta kvar sedan: Det kommer nog växla upp massor. Så då kanske det inte blir så att man åker tillbaka till kontoret efter ett kundmöte. Det här tror jag gör att man känner en större flexibilitet i sitt arbete och med VMwares lösningar för Digital arbetsplats har jag åtkomst till alla mina applikationer, oavsett plats och arbetsverktyg.

Vilket arbete längtar du efter att kunna göra IRL?

– Träffa människor. Precis efter sommaren, när vi hade en lite bättre situation i Sverige, då samlade jag mitt team och då upplevde jag en mycket högre grad av närvaro i mötet. Jag uppskattar verkligen det personliga mötet och det ser jag fram emot att få mera av. Att få fira framgångar tillsammans och kunna umgås mer otvunget.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.