Så stor marknadsandel får open ran 2024

Mobilnät ABI Research tror på stadig tillväxt för open ran och förutspår att ramverket står för sex till åtta procent av den totala marknaden för radioaccessnätverk i slutet av 2024.

Så stor marknadsandel får open ran 2024

Det blev stora rubriker när Ericsson i början av december i fjol tillkännagav att man skulle bygga mobilnätverk åt T-Mobile som baserades på det öppna ramverket open ran.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det har talats om open ran under flera års tid utan att tekniken riktigt har tagit fart, men nu verkar det hända saker. Analysföretaget ABI Research tror att open ran kommer att utgöra mellan sex och åtta procent av den totala ran-marknaden (radioaccessnätverk) i slutet av 2024, vilket Fierce Wireless rapporterar om.

Bland de ledande tillverkarna på open ran-området finns Samsung, Mavenir, NEC, Fujitsu, Rakuten Symphony och Parallel Wireless, som tillsammans har en marknadsandel på 95 till 97 procent enligt ABI Research.

Men läget kan komma att se annorlunda ut i slutet av året, eftersom jättar som Ericsson och Nokia ser möjligheter att växa på open ran-området, vilket ABI Research konstaterar i rapporten: ”Med tanke på deras globala närvaro på ran-marknaden är Nokia och Ericsson i en stark position att genomföra storskaliga implementeringar av open ran under de kommande åren”.

ABI Research anser dock att open ran-ekosystemet inte är tillräckligt moget ännu och räknar med att vi kommer att få se småskaliga installationer under de kommande åren och att en vändpunkt kan komma tidigast 2027.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.