Mårten Hellebro: Så jobbar jag hemma nu

Distansarbete Coronavåren går nu över till höst med fortsatta uppmaningar om att undvika kontorsarbete. I vår serie om hemarbete berättar Mårten Hellebro på Cloudway om fördelarna det ger – men även vad han saknar mest…

Mårten Hellebro: Så jobbar jag hemma nu

Hur mycket av din arbetstid spenderas hemma? Hur skiljer det sig nu mot i våras?
– Det kanske är lite speciellt för mig, för jag jobbade 100 procent hemifrån redan innan pandemin. Men det jag kan se hos våra kunder som skiljer sig nu från i våras är att i våras så var det lite spänt och folk var inte vana vid att ha videomöten hemifrån. Man visar ju upp lite av den privata sidan och ger folk en inblick i sitt privatliv. Det var kanske barn som kom in i bild eller en katt som hoppade upp på skrivbordet och det gjorde folk obekväma. Både för dem som det hände – men även de som fick se det. Nu skulle jag dock säga att det är höre acceptans över att vi inte har lika strikta möten längre.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hur många av dina möten är digitala i dag? Vad tycker du gör digitala möten lyckade?
– Allt var ju som sagt digitalt redan innan. Men när det gäller att få digitala möten lyckade så tycker jag att det viktigaste är att ha koll på tekniken. Ljudet är det främsta och se till att du har ett bra headset så att du kan koncentrera dig på vad som sägs, men även så att du blir avskärmad från din omgivning. Om ett barn kommer hem och smäller i dörren så ska inte det höras av de andra mötesdeltagarna. Sen tycker jag även att man ska vara förberedd och tänka igenom hur bakgrunden i ett videomöte ser ut. Undvik att ha dammsugare eller smutsig disk. Sen tycker jag även att man ska ha enkla förhållningssätt när det gäller ljus och kameraposition. Det är inge bra att sitta enbart med den inbyggda tekniken i en laptop. Då tittar man dels ner på folk i och med kamerapositionen – och dels så skakar bilden om man ska skriva på datorn samtidigt.

– Här tycker jag att de flesta har läst sig och det är en stor skillnad nu gentemot i våras. Men på vissa ställen slarvas det. Jag skulle inte kalla det för nonchalans, men det finns kanske visst oförstående över hur man uppfattas på andra sidan och vad som påverkar.

Vilka arbetsuppgifter är enklare och vilka är svårare hemifrån?
– En stor fördel med att alla sitter hemma är att möjligheten att avstyra ”överdagen-möten” som att exempelvis flyga ner till Göteborg från Stockholm kan avstyras. Det finns en större förståelse för att man inte måste ta alla möten fysiskt. Tidigare sågs man kanske som lite omedgörlig om man föreslog att ta ett digitalt före ett fysiskt möte.
– Men sen ser jag två saker som blivit svårare. Det ena är att gränserna mellan familje- och arbetslivet suddas ut. Det kan vara svårt att hantera både för en själv, men även för familjemedlemmar att hålla isär. Det andra är att de spontana mötena inte blir av – och istället måste bokas in. Det leder i sin tur till att kalendern snabbt blir full med möte på möte på möte. En sådan dag får man inte några naturliga pauser vilket gör att det kan kännas som att man inte fått något gjort istället. Det här är något man måste jobba aktivt med.

Nu när det med ganska stor säkerhet blir så att kontoren bör vara stängda året ut, hur påverkar det? 
– Vi ser ett fortsatt stort behov från våra kunder att få hjälp igång och att få ordning på sina digitala samarbetsverktyg. Vi tänkte oss att det skulle vara en liten boom i våras, men vi kan inte se att det avtar. Sen ser vi även att många har kommit längre på sin resa. Nu börjar man kika på fördjupning och kanske tar andra eller tredje steget för att få ut mer av sina digitala verktyg.

Hur har du inrett ditt kontor hemma? Och har du valt att slå till på något nytt efter sommaren?
– Sedan tidigare har jag investerat i ett höj- och sänkbart skrivbord och jag har en stor skärm: Men under coronatiden har jag uppgraderat med en bättre webbkamera än den jag hade tidigare. När det kommer till headset har jag flera olika varianter för olika tillfällen: men mest använder jag en over ear-lösning med bom som är Teams-certifierad. När det gäller ljus har jag lite att jobba med – dock använder jag studioljus när jag ska göra exempelvis webinar.

När Corona-krisen väl är över. Hur mycket av ditt beteende nu med möten och arbete på distans kommer du fortsätta med?
– Jag kommer absolut att fortsätta propagera för att minska de fysiska mötena. Dock kommer det bli intressant att se hur det kommer att bli när vissa hittar tillbaka till kontoret. Vi hamnar då i ett hybridläge. För det är relativt enkelt när alla sitter hemma eller alla är på kontoret – men det kommer utmaningar när vi ska blanda de här två världarna. Då är det viktigt att få till tekniken samt möteslogistiken för att alla ska kunna känna sig delaktiga.
– På Cloudway hjälper vi kunderna att fokusera på sin teknik i mötesrummen. Det krävs rätt mötesrums-tänk för att få förutsättningen att ha inkluderande möten – och det innefattar teknik både i själva mötesrummet men även för hemmakontoret. Där kan jag säga att medvetandenivån är olika. En del arbetsgivare har tänkte på att de måste hjälpa till med utrustning till hemmakontoret, med vissa inte tycker att det är så viktigt. Andra klagar på att det är dyrt med certifierade headset, men då drar jag parallellen att de är pengar man snabbt sparar in då det gör att man kan ta ett möte på språng istället för att det ska behöva bokas om.

Vad längtar du mest efter att få kunna göra IRL?
– Det är nog afterworken. Att kunna samlas ett gäng och luta sig tillbaka och få snacka lite skit.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.