Martina Klingvall: Så jobbar jag hemma nu

Corona Hemkarantän och distansarbete är vardag i coronatider, men hur ser arbetsdagen ut egentligen? I en ny serie tittar vi in på hemmakontoret hos sex branschprofiler. Här berättar Martina Klingvall, vd på Telness, om sin dag.

Martina Klingvall: Så jobbar jag hemma nu

Hur mycket av din arbetstid spenderas hemma?
– All tid. Vi har suttit hemma i sex veckor nu och under den tiden har jag haft ett fysiskt möte.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hur många av dina möten är digitala i dag – och vad tycker du gör digitala möten lyckade?
– I olika former så är alla våra möten digitala i dag, vi har inte skjutit upp något möte eller process. Vi var digitala redan innan, så vi har inte behövt implementera något nytt system. Så det är vi tacksamma för att vi redan hade som utgångspunkt. Visst hade vi fysiska möten tidigare, så för vissa typer av möten har det blivit en omställning.
– Vi använder Slack och en förändring vi gjort är att vi skapat integrationer mot våra Outlook. Var ringer numera via Slack istället för med vanlig telefon. På så sätt har den vanliga telefonen blivit en slags eskalering som används om det är något viktigt. Det har har givit lite nya rutiner, men är samtidigt tydligt vilka vägar vi ska gå.
– Vår största omställning är interna möten. Hur ska man vara lekfull och försköna interagera med varandra. Där har vi börjat med att köra kortare möten och fler incheckningar. Istället för ett stormöte i veckan, så kör vi lite varje dag. Det här blir effektivt och med video blir det mindre lull-lull. Men man ska veta att det är svårt att hålla fokus under länge tid – sen tycker jag att man förlorar personlighet.

Vilka av dina arbetsuppgifter blir enklare hemifrån – och vilka blir svårare?
– Det man sitter och gör själv. Till exempel strategier eller när man måste fokusera på något – då tycker jag att det blivit sjukt effektiv. Och för de som har mycket sådana arbetsuppgifter har det blivit bättre då man inte blir störd. Öppna kontorslandskap är trevliga, men det ger även många störningsmoment.
– Det som jag tycker är svårt är kreativiteten. När man har workshops kan man inte ställa sig och rita på en tavla, det här är inte samma sak digitalt och framförallt blir det svårare när man är fler än två stycken. Helt enkelt svårare att skapa material tillsammans med andra.
– Sen tycker jag även att en del viktiga externa möten blir svårare. När man till exempel ska träffa en viss typ av potentiell kund/partner för första gången – då tycker jag det är bra att man träffas fysiskt. Visst kan det här till viss del handla om ovana, men vi har så olika förutsättningar i rummet. Vissa sitter flera personser i ett konferensrum flera meter från kameran, då är det svårt att se ansiktsuttryck. Andra sitter med dubbla skärmar, vilket gör att de inte tittar i kamerana och man inte får ögonkontakt. Ytterligare andra sitter och jobbar med något samtidigt – vilket vissa klarar av och gör dem effektiva, med andra blir disträ.
– När vi jobbar med teambuilding tycker jag det är svårt i ett digitalt rum. Det blir plottrigt när man blir många och här tycker jag det är svårt att ersätta det fysiska. Men det kan även ha att göra med mötets natur. Digitala möten är rakt på sak och effektiva… syftet med teambuilding är inte lika konkret.

När corona-krisen är över. Hur mycket av ditt beteende nu med möten och arbete på distans kommer du att fortsätta med?
– Jag skulle säga en hel del. Vi jobbade redan digitalt innan och även om vi har många fysiska möten så övergår vi till det digitala så fort vi kan. Det måste finnas ett värde i det fysiska mötet. Framtå kan vi ha en större andel digitala möten för att vanan även hos andra ökat. Det här tror jag vi kommer att se mer från kunder, flera vill effektivisera och minska restider – och således flytta över mötena digitalt.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.