Maskiner får snabbare uppkoppling hos Tele2

M2M [Uppdaterad] Datamängderna som överförs när maskiner och inbyggda system ska kommunicera med varandra eller omvärlden är oftast små och kraven på hastigheten låga. Det hindrar inte Tele2 från att nu lansera 4g för maskin till maskin-kommunikation.

Tele2 är riktigt tidigt ute med att erbjuda kommunikation för maskin till maskin och sakernas internet via 4g-nätet. Själva uppger Tele2 att de är den andra operatör i hela världen som öppet erbjuder sina kunder att köra m2m-tillämpningar över lte, ett inte helt korrekt påstående med tanke på att både Telia och Telenor redan erbjuder m2m-kommunikaiton över 4g.

Den högre hastigheten och de kortare svarstiderna i 4g-nätet öppnar i alla fall för att fler dataintensiva typer av kommunikation kan ske mobilt, till exempel videoövervakning och uppkoppling av digitala reklamskyltar och infotainmentsystem i bilar. Just uppkopplingar i bilar som rör sig snabbt gynnas av de kortare svarstiderna i lte-nät.

Maximal uppkopplingshastighet blir 50 Mbit/s och M2m-tillämpningarna ska inte kunna köras över 4g bara i Sverige utan också i operatörens roamingpartners nät utomlands.

– Det här är bevis på att Tele2 fortsätter utmana och utveckla den här marknaden, säger Rami Avidan, kommersiell direktör på Tele2 M2M Global Solutions.

De nya uppkopplingsmöjligheterna blir tillgängliga via Tele2 M2M Control Center som drivs av Jasper.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.