Maskiner tar över gsm-näten

– I takt med att fler och fler människor flyttar över till de nya 3g-näten kommer de äldre, välbeprövade gsm-näten i allt högre grad att tas över av maskiner, säger Tobias Ryberg på Berg Insight.
Antalet mobila m2m-uppkopplingar beräknas nå 25 miljoner i Europa 2009.

I dagsläget uppskattar Berg Insight antalet mobila m2m-uppkopplingar till runt 5 miljoner. Men området är i kraftig tillväxt. Enligt en ny studie från analysföretaget kommer åtminstone 25 miljoner maskiner vara uppkopplade mot mobilnät i Europa 2009.

– Vi vet att tillväxten av antalet mobiltelefoner befinner sig i slutfasen i den utvecklade delen av världen. Nu ser vi emellertid tydliga tecken på att andra typer av terminaler kommer att ta över som pådrivare av markanden, säger Tobias Ryberg, telekomanalytiker på Berg Insight.

Energimätare och fordon lyfts fram som de segment där tillväxtpotentialen är allra störst.

– Just nu pågår flera projekt där upp till 500 000 elmätare kopplas upp mot mobilnät för fjärravläsning och det är bara början, enligt Tobias Ryberg.

För vägtullar

Tobias Ryberg tillägger att samma sak sker inom bil- och transportsektorn. En halv miljon lastbilar övervakas nu med gsm/gps inom ramen för det tyska vägtullssystemet Toll Collect och i Italien har över ett hundra tusen bilister tecknat sig för särskilda bilförsäkringar där deras körbeteende registreras av försäkringsbolaget.

Tobias Ryberg förutspår att gsm- och gps-teknologi för övervakning snabbt kommer att slå igenom som ett sätt att möjliggöra bilskatt baserad på körsträcka, automatiska hastighetskontroller och frivillig rapportering till försäkringsbolag för att möjliggöra lägre premier.

Rapporten pekar även ut flera andra tillväxtområden för mobilt m2m inom säkerhet och detaljhandel. Gsm och gprs används idag i hög utsträckning i larmsystem, kortbetalningsterminaler, parkeringsautomater och många övervakningssystem inom industrin.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.