Därför får Luleå ny samhällsmast: ”Avgörande för att kommunicera med omvärlden”

mobilnät På Storbrändön i Luleå skärgård reser sig nu en 45 meter hög samhällsmast. Den ska stärka samhällsberedskapen, öka säkerheten för sjöfarten och förbättra täckningen på ön.

Därför får Luleå ny samhällsmast: ”Avgörande för att kommunicera med omvärlden”

Luleå är en sjöfartsstad och Luleå hamn är Sveriges största bulkhamn. Det är dessutom den femte största hamnen i Sverige. Hamnens volymer förväntas att fyrdubblas till följd av de industriella expansionsplanerna i norra Sverige. Skärgården har över 1000 öar, ett rikt båtliv och ett växande intresse för besök och stugvistelser. Den nya masten på Storbrändön blir därför avgörande för expansionen – för att säkerställa ett välfungerande mobilnät både för mobiltelefoni och bredbandstjänster i området.

I ett pressmeddelande betonar Annika Svensson, projektledare vid Luleå tekniska universitet, vikten av god mobiltäckning i skärgården.

– Kommunens beslut att medfinansiera modern infrastruktur och ge bygglov för masten visar att de tar behovet på allvar och prioriterar satsningar i skärgården.

Överföringskapaciteten kommer även att förbättras vilket gör att flera människor kan vara uppkopplade och använda mobilnätet samtidigt – utan försämrad kvalitet eller långsamma uppkopplingar.

Samhällsmasten på Storbrändön är en del av projektet Fulltäckning i samarbete med MW Cyber och Scanmast, som är specialister på installation i svår terräng. Fulltäckning arbetar för att förbättra täckningen samt skapa möjligheter för människor att bo och arbeta i alla delar av landet.

Målet med projektet är att inkludera fler platser i det digitala samhället och skapa attraktiva och konkurrenskraftiga områden på landsbygden med tillgång till mobiltäckning.

– Vi tittar nu efter fler platser som kan vara aktuella för liknande installationer. I närtid kommer projektet att installera fler off grid-basstationer längs Kungsleden söder om Abisko, säger Annika Svensson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.