nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Mästerlig tungviktare

Samsung lägger ribban högt när man nu rullar ut sitt nya flaggskepp i Samsung Galaxy S8. Vi har testat den något större versionen, S8+.

  • Artikel annons 1

De senaste åren har nya mobiltelefoner inte känts speciellt upphetsande och det gäller inte minst flaggskeppen. Kamerorna har varit lite bättre, prestandan har varit lite högre, skärmarna lite bättre och designen lite snyggare. Det är därför glädjande att känna att Samsung faktiskt lyckas trycka in funktioner i S8+ som känns innovativa. Främst tänker vi på sådant som Dex, en dockningsstation som gör att din telefon kan extraknäcka som laptop. Och så tänker vi på den faktiskt ganska smarta assistenten Bixby och nya säkerhetsfunktioner som irisavläsning. Det är ändå seriösa försök att tänka nytt.

20170329WGSE9MJB2H6DDF6BMOQPFU32 (1)

Stor och större

Mycket med S8 handlar om skärm och prestanda, precis som när det gäller andra nyare telefoner alltså. Samsung skippar numera Edgeversionen för att istället låta den välvda skärmen bli till standard och gör en vanlig S8 och en S8+, där skillnaden främst är den senares större storlek och skärm och större batteri . Skärmen är iögonfallande, stor och utgör en betydande del av telefonens yta. Alla fysiska knappar sitter dessutom rätt och telefonen ligger rätt så bra i handen, även om känslan är att skarvarna på telefonen blir något ”vassa”. Knapparna är dessutom väl utnyttjade med bland annat snabb access till kameran som snabbt öppnas genom två snabba tryck på strömknappen. En annan hårdvarudetalj blir istället vad vi måste anmärka på – fingeravtrycksläsaren som sitter lite halvdant till precis bredvid huvudkameran på baksidan. För det första är den försvinnande liten vilket gör att den är lätt att missa med fingret. För det andra är det lite väl enkelt att fingret istället hamnar på kameralinsen. Inte så kul. Tyvärr får vi nog säga att också en annan av de biometriska säkerhetsfunktionerna bidrar med lite minus, irisskanningen är förvisso en cool funktion som fungerar bra men gränssnittet är inte det tjusigaste. Det känns rätt klumpigt, men kanske är det bara ovana.

De flesta är vid det här laget bekanta med att Samsung haft en del batteriproblem och kanske är det därför man nu är lite försiktiga med batteriet i S8:orna. Standardversionen har ett batteri på 3 000 mAh, medan S8+ har 3 500 mAh. Visserligen väl tilltaget men kom då ihåg att det är ganska avancerade funktioner som ska användas, kraftiga processorer (Exynos 8895, åttakärnig) så telefonen tuggar i sig det där batteriet på ett dygn ungefär.

Knox med nya funktioner

Säkerheten är dock inget som Samsung tummar med i övrigt. De nya S8:orna kommer med en ny version av säkerhetsplattformen Knox, 2.8, som bland annat inkluderar bättre möjligheter för administratörer att godkänna appar för användning av de anställda, möjligheten att använda vpn över ipv6-nät, möjligheten att på distans starta ett batterisparläge, nya möjligheter till backuper och inte minst kan systemet varna en användare om ett mejl är på väg att sändas till en adress utanför det egna företaget. Det finns fler funktioner – vad vi vill säga är egentligen bara att Samsung har tänkt på företagen. 

Fantastisk skärm

Prestandamässigt? Ja, här finns egentligen inga tveksamheter. Den är snabb, skärmen är fantastisk, lagringsutrymmet fylligt och möjligt att utöka med minneskort och dessutom är den vatten- och dammtålig (ip68-klassning). Med tanke på prislappen är det knappast något vi ska vara förvånade över, snarare ska vi nog se det som lite av hygienfaktorn att den lever upp till vissa grundkriterier. Operativsystemet är Android 7, Nougat, och Samsung står för en av de bättre tolkningarna av Android. Två saker är ändå irriterande tyvärr. Den virtuella hemknappen har en tendens att försvinna i vissa appar (främst för videoströmning) och kräver istället en lite större manöver där hela handen får svepa över skärmen. Men, egentligen är det små petitesser i sammanhanget jämfört med vad du får. Den kostar visserligen en del, som alla flaggskepp, men lägger du på 1 500 har du dessutom en vikarie till din laptop.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.