Maxad mifi

Mobilt Här går det undan! Huaweis mobila wifi-router med stöd för senaste 4g-tekniken ger mig snabbare internet än kontorets fasta nät: 135 Mbit/s. Men räkna med att batteriet även går i botten med rasande fart.

Maxad mifi

Mobil wifi, eller mifi om man så vill, är en trygg hemmaplan för Huawei. Det märks även i den nya 4g-modellen E5372, som har stöd för lte cat 4 och en teoretisk datatakt 150 Mbit/s. Men jag trodde ändå knappt att det var sant när Bredbandskollens mätare ställde sig på 135 Mbit/s och 48 i upplänk. Det förklaras delvis av den gynnsamma närheten till Telias närmaste antenn, men är också ett bevis på att modemet verkligen levererar det som utlovas. Det är mer än de 95 Mbit/s som mätningen över företagets fasta internetlina gav.

Den här toppnoteringen nås när modemet är anslutet med usb-kabel till datorn. När jag går över till wifi blir resultaten inte på samma nivåer, trots att E5372 kan köra även i 5 GHz-bandet. I det frekvensområdet skyfflade routern data i 83/43 Mbit/s. I 2,4 GHz-läget blev resultatet 55/43 Mbit/s.

Mifi-dosan, som är i sant fickformat, har uttag för två externa antenner. Det gör att mimo-tekniken kan nyttjas även när signalerna behöver extra hjälp in i modemet.

Behöver ström

Själva hanteringen är föredömligt enkel. Den som inte vill skruva på något behöver bara slå på strömknappen, vänta tills routern är igång och ansluta med hjälp av det lösenord som visas i displayen.

Huawei hävdar att den trådlösa räckvidden ska vara så mycket som upp till 100 meter. Det har jag inte testat. Däremot fick mifi-enheten gå varm i Hemavan över trettonhelgen, där 4g-täckningen visade sig vara perfekt. Tre Ipads, några smartphones och en dator körde strömmad video och annan krävande trafik. Det funkade utmärkt – så länge E5372 hade en strömkabel ansluten. Enbart batteridrift och 4g ger en klart begränsad driftstid, snarare en timme än de ”upp till sex timmar” som anges. Därför är det lite synd att Huawei inte skickar med någon nätadapter, enbart usb-kabel.

Till saken hör att E5273 finns i en fetare variant med dubbelt så kraftigt batteri. Jag skulle satsa på den trots att den är sex millimeter tjockare och väger 20 gram extra.

Fakta

Bäst och sämst

Plus:

Snabb och stabil

Enkel att använda

Anslutning för två externa antenner

Minus:

Kort driftstid på 4g

Saknar nätadapter

Lite väl enkel display


Fakta

Fakta om Huawei E5372

Mobil wifi-router med stöd för lte cat 4.

Max antal anslutna enheter: 10

Storlek 99 x 62 x 14 mm

Vikt: 130 g

Batteri: 1780 mAh

Minne: plats för sd-kort på upp till 32 GB

Rekommenderat cirkapris: 1 200 kronor

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.