Maximalt med skärm

Android Huawei vill verkligen upp i den absoluta premiumtoppen och med sina två nya modeller P8 och P8max ser de ut att vara på god väg. Metallchassi, vass batteritid och maximalt med skärm i förhållande till telefonens storlek är några av redskapen för att ta sig dit.

Maximalt med skärm

Formspråket till de två nya flaggskeppen, P8 och jättetelefonen P8max har lånats oblygt från Apple men jämfört med förebilderna har Huawei kapat utrymmet runt skärmarna betydligt. 78,3 procent av Huawei P8:s framsida täcks av den 5,1 tum stora skärmen. Motsvarande siffra hos Iphone 6 är 66,8 procent och för Samsung Galaxy S6 70,8 procent. Ännu större andel skärm, hela 83 procent, är det på jättemobilen P8max som trots det är hela 93 millimeter bred, men så har den också en skärm på skrämmande 6,8 tum.

Precis som i resten av premiumsegmentet är det nu chassin i metall som gäller och Huawei har lyckats hyvla ner P8:ans tjocklek till bara 6,4 millimeter, någon utstickande kamera finns det inte heller utan baksidan är helt slät.

Trots det smala utförandet är det ingen brist på batterikapacitet. P8 utlovas klara två och en halv dag med normal användning mellan laddningarna, delvis tack vare en strömsnål åttakärnig processor av egen tillverkning i kombination med ny strömsparteknik som hindrar appar som körs i bakgrunden från att sluka för mycket energi. Det större formatet på P8max har tillåtit Huawei att trycka in ett batteri på hela 4 360 mAh.

Kameran är också intressant eftersom den istället för normala tre färger, rgb, också har en extra pixel för vitt vilket ska ge bättre bilder i svagt ljus eller när motiven har stora kontraster.

Mer spektakulärt är det att videokameran kan användas i ett speciellt regissörsläge. Upp till tre telefoner kan då kopplas ihop för streamade livesändningar där man från huvudtelefonen kan välja bildvinkel.

Med 16 GB internminne kostar Huawei P8 från 3 400 krono plus moms hos svenska webbutiker. Om P8max kommer till Sverige och vad modellen i så fall kommer att kosta är ännu oklart.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter