Med digitalisering i sikte

Profilen VD/VÄSTTRAFIK/GÖTEBORG
Västtrafiks vd Lars Backström är vetgirig – inte minst behövs det för att man ska bli än mer framgångsrika med hjälp av digitalisering.

Med digitalisering i sikte

Tipset återkommer ständigt – ”Få med dig ledningen”. I Göteborg hittar vi ett exempel på en vd med digitaliseringen högt på agendan.

– Det är ett kommersiellt beslut, vi ska fördubbla resandet och marknadsandelen, säger Lars Backström, vd för Västtrafik, det bolag som är huvudman för kollektivtrafik i Västra Götalandsregionen.

Digitala satsningar är en del i vad som krävs för att lyckas med det målet. Hårdvaran, bussar och tåg, ska användas under många år framöver. De kan man inte förändra så mycket och då får digitalisering större roll.

– Frågan vi måste ställa oss är istället hur man kan börja associera kollektivtrafiken med attribut som gör att de som inte åker med oss känner att det är smart. Digitalisering är kanske inte hela svaret, men en extremt viktig bit, säger Lars Backström.

Lyckad appsatsning

En av de viktigaste satsningarna är appen Västtrafik to go där det är möjligt att köpa enkelbiljetter och olika periodkort. Appen lanserades i våras och har (när intervjun genomförs) cirka 600 000 nedladdningar och står för 10 procent av företagets biljettförsäljning.

– Just nu behöver vi nog vara den som ligger långt fram i vår bransch tror jag, men framöver kanske det är andra som ska pussla ihop lösningar.

I framtiden tror han istället att Västtrafik, med de stora datakällor man sitter på, kan bidra till att andra aktörer kan utveckla smarta lösningar.

– Det finns egentligen inget egenvärde i att vi står som avsändare. Vi kan säkert i stor utsträckning underlätta för andra. Det finns gissningsvis ett trettiotal reseplanerare som använder våra api:er. Så är det för att det finns en efterfrågan och ett behov, jag använder själv en annan än vår egen reseplanerare för att den passar mig bäst, säger Lars Backström.

Är du teknikintresserad?

– Från början är jag inte så teknikintresserad egentligen, det kan jag inte säga. Däremot är jag nyfiken på den roll som tekniken spelar för oss när det gäller att uppnå våra mål, säger Lars Backström.

Mer aktiv

Själv har han blivit mer aktiv i att förstå digitaliseringens begreppsvärld.

– Vi behöver fatta vad som är på gång och kunna anamma ny teknik för att se vad som är nästa grej, säger Lars Backström.

Samma approach gäller hela Västtrafiks ledning. En nyckelroll ligger naturligtvis hos Västtrafiks it-avdelning. Västtrafiks cio, Kari Finnskog, är nominerad till titeln som årets cio av tidningen med samma namn.

– Jag vet att jag behövt förstå lite mer om begreppet it-arkitektur. Det har varit nyttigt att få respekt för att saker och ting måste hänga ihop. Jag tror att det varit väldigt bra att förstå sambanden. Där har vår it-avdelning och it-chef spelat en väldigt viktig roll i att vara innovativa och ibland hålla tillbaka, de har både gasat och bromsat samtidigt, säger Lars Backström.

Själv åker han 4 av 5 dagar i veckan med bussen till jobbet, men just den här morgonen var den försenad. Så då bjöd Lars Backström de andra trafikanterna på kaffe.

– Det känns jättebra att göra något som inte riktigt lever upp till nidbilden av en vd och att göra något oväntat.

Fakta

Lars Backström

Ålder: 49

Bor: Bollebygd mellan Göteborg och Borås

Fritidsintressen: Familjen, golf och passionerad snowboardåkare

Motto: Vara ärlig i mitt uppsåt och göra bra grejer

Förebild: Min far, för hans självdistans och ödmjukhet

Favoritbusslinje: 101 från Bollebygd, min linje. Fantastiskt bemötande, funkar klockrent och det känns bra att kunna konsumera den tjänst jag är ytterst ansvarig för, varje dag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.