Med fokus på digital utveckling

Profilen Det viktiga med digitalisering är vad tekniken kan göra för att underlätta för människor och samhället. Det anser Ylva Sundkvist, kommunchef i Piteå som är nominerad till årets digitaliseringsledare för hennes målmedvetna fokus på digital utveckling.

Med fokus på digital utveckling
Maria Fäldt

Digitalisering är på allas läppar. Och i Piteå råder inget undantag. Enligt kommunchefen Ylva Sundkvist är det inte själva tekniken som är intressant – utan hur kommunens verksamheter kan effektiviseras.

– Ja, eller rättare sagt att den tekniska sektorn samverkar med verksamheterna för att hitta sätt och metoder för att underlätta för de som jobbar inom kommunen. Och i förlängningen göra saker och ting smidigare för kommunens invånare förstås, förklarar Ylva Sundkvist.

Hon har bara arbetat som kommunchef sedan april månad förra året men har redan varit med och genomdrivit en digital handlingsplan för kommunen. Ett stort och tidskrävande område där de redan påbörjat digitaliseringen är hanteringen av olika sorters ansökningar.

– Till exempel ansökan av bygglov kan nu göras digitalt. Och det är bara ett exempel på hur tidigare tidskrävande pappershantering kan effektiviseras, säger Ylva Sundkvist.

Koll med kamera

Vården är nästa stora sektor som kommer att digitaliseras och i Piteå kommun är det människor med hemtjänst som enligt ömsesidig överenskommelse kan få kameror uppsatta i hemmet. Ylva Sundkvist är noga med att påpeka att det inte har något med kameraövervakning att göra. Kommunen har istället valt att kalla lösningen för kameramonitorering.

– Det händer att vårdbiträden kör många mil för ett hembesök och gör sina sysslor men inte träffar vårdnadstagaren eftersom han eller hon ligger och sover. Och därför uteblir dessvärre det personliga mötet, förklarar Ylva Sundkvist.

Med kameramonitorering kan vårdbiträdet göra regelbundna kollar men också se till att vårdnadstagaren faktiskt är uppe och vaken innan hembesöket görs.

Finns det andra fördelar med att digitalisera olika funktioner inom kommunen?

– Främst för att underlätta för personal så att de kan användas där de behövs och att de inte blir för hårt pressade och belastade. Men också för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsplats för unga medarbetare som lockas av att det går att jobba digitalt.

Den digitala handlingsplan är från och med förra året implementerad i kommunens olika förvaltningar. Detta i form av ett digitaliseringsråd, med personer utsedda av de olika förvaltningscheferna, som leds av kommunens processledare för digitalisering.

Detta för att så många som möjligt ska känna sig delaktiga i utvecklingen men också för att varje förvaltning har sin egen budget att styra arbetet med.

Årets digitaliseringsledare?

Ylva Sundkvist har inte ens hunnit jobba ett år som kommunchef, men redan blivit nominerad som årets digitaliseringsledare av tidningen Chef.

Hur känns det?

– Det är jätteroligt. Men också väldigt viktigt för mig att höra att mina medarbetare nominerat mig och uppskattar vad jag gör och försöker åstadkomma, säger hon.

Innan uppdraget som kommunchef har Ylva Sundkvist jobbat 33 år inom Norrbottens läns landsting. Bland annat som divisionschef inom olika områden och hon menar själv att det är därifrån hon snappat upp vad och hur digitaliseringen kan användas till.

Årets digitaliseringsledare utnämns den nionde mars och då får vi veta om Ylva Sundkvist och Piteå kommun får anledning att fira – digitalt.

 

Fakta

Fakta

Ylva Sundkvist Ålder: 59 år Bor: Piteå Fritidsintressen: Trivs bra ute på havet i båt och gillar att titta på alla sorters vintersport. Motto: Rätt balans mellan fritid och arbete. Förebild: Mentorn Erik Johansson, numera pensionerad ledarskapskonsult. Bästa med Piteå: Tryggt och trevligt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.