Meeting Owl Pro – en videomötesutrustning som alla märker

Test De flesta videomöteslösningar är traditionella företagsprodukter. Därför är det spännande att testa Meeting Owl Pro. Aldrig har vi fått så mycket kommentarer tidigare under ett test.

Meeting Owl Pro – en videomötesutrustning som alla märker
Foto: Owl Labs

När du stoppat in sladden i eluttag, kopplat ihop den grå runda högtalaren – som är 27 cm hög med en rund 360-kamera överst – med datorn tänds ett par ögon på varje sida. När enheten är helt redo kommer nästa steg som utvecklarna lagt till: då hoar Meeting Owl Pro.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

”Ugglan” är en enhet som är skapad för det lilla konferensrummet på företaget – idealiskt är den för ett rum på 4-6 personer där man har en stor skärm vid ena kortänden och Ugglan cirka en meter framför skärmen. Priset är rimliga 9200 kronor exklusive moms.

Inne i Owl Pro finns 8 mikrofoner som plockar upp ljud på 6 meters håll i alla riktningar. Ljudet för mottagaren är bra, men inte perfekt. Vi upplever det ibland som lite burkigt. Tre högtalare ger ett fylligt ljud, framför allt för tal men även för musik är det något över snittet.

Kameran har 1080p-upplösning och ger automatiskt två bilder i videomötet – dels en översiktsbild över hela rummet i extrem panoramabild och dels en inzoomning av de som aktivt pratar i mötet. Inzoomningen har lägre upplösning än panorama-bilden, men mjukvara i kameran skärper till bilden så att den inte blir pixlig.

Panorama-bilden är det som sticker ut rejält i testet; aldrig tidigare har man behövt visa upp hela sitt vardagsrum i bild och det blir omöjligt för mina familjemedlemmar att osedda hämta något i rummet medan jag har möte. Inget möte går förbi utan att någon kommenterar detta.

Fakta och betyg

Meeting Owl Pro

Tillverkare: Owls lab.

Pris: Cirka 9200 kr exkl moms.

Anslutningar: Usb 2.0, wifi.

OS den klarar av: Windows 7 eller senare och MacOS 10.8 eller högre samt Linux 16.04, även Android och ChromeOS.

Kamera: 1080p, 360-graders vidvinkel, automatisk inzooming på den som pratar och panoramabild över hela rummet.

Mikrofoner: Cirka 6 meters räckvidd, uppsättning med 8 mikrofoner.

Högtalare: 1 tri-speaker.

Mått: 111 x 273 mm.

Vikt: 1,2 kg.

Övrigt: Fungerar med de stora videomötestjänsterna som Microsoft Teams, Zoom, Google Meet med flera. Kan manageras med app – där man också kan se statistik från användningen.

Betyg:

Prestanda 7

Kvalitetskänsla 7

Användarvänlighet 6

Innovation 9

Prisvärde 7

Snitt: 7,2

Inzoomningen av talare är automatisk, men går också att ställas in fast om man alltid har samma uppsättning. Rörelsen mellan olika bilder är mjuk, och vi får inga illamåendekänslor när vi flyttar runt för att testa hur kamerans mjukvara byter bilder.

Överlag är vi positivt överraskade över hur väl den fungerar både med bild och ljud, och hur den skulle kunna fungera som en katalysator på stela möten. För ett mindre företag som vill sticka ut är det en helt okej videolösning.

Negativt är dock att man måste ladda ned en app till telefonen för att kunna komma igång med enheten. Det hoppas vi att Owls Lab som ligger bakom Ugglan utvecklar till kommande versioner; webbtjänster är mer användarvänliga.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.