Mellanchefer köper it-tjänster i smyg

Undersökning Så mycket som en fjärdedel av den totala it-kostnaden spenderas på tjänster och verktyg som it-chefen inte ens känner till. Det är resultatet när mellancheferna köper it på eget bevåg.

Undersökningen som pekar på de drastisksa siffrorna är gjort BT då cirka 1000 höga chefer på it-avdelningarna intervjuades. Den tydligaste trenden är att skugg-it-kostanderna ökar. Begreppet kommer från engelskans shadow it som innebär att olika avdelningar inom en verksamhet köper egna it-lösningar utan att stämma med it-avdelningen i förväg.

Stora pengar

Hela 76 procent av it-beslutsfattarna i undersökningen har upplevt fenomenet i sina organisationer och BT uppskattar att dessa investeringar nu står för en fjärdedel av organisationernas totala it-kostnad.

Detta har självklart också konsekvenser. Dels måste it-avdelningen arbeta ännu mer proaktivt för att ta tillbaka sin roll som ledare på området. Men det hänger också samman med hur mycket mer tid och pengar som investeras i säkerheten, för att täcka upp även de produkter som it-avdelningen inte själva beställt eller upphandlat.

Mobilitet, uc och molnet

BT tror också att fenomenet kan förändra klimatet i företagen och ge it-chefen en starkare roll, om de är redo att axla den. Dels genom att de får mer ansvar för ekonomi och teknik och styr en helhet snarare än detaljer. Men också eftersom it-cheferna i undersökningen bedömer att deras arbetsgivare förstår behovet av en mer kreativ it-organisation som kan verka över hela bolaget för att nå strategiska affärsresultat.

För att bli mer kreativa har cheferna fått ranka tekniker som är mest betydande just nu. Där sa 73 procent mobilitet, 72 procent nämnde unified communications och 71 procent tryckte på molntjänster.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.