Mellanklass-snäckor som levererar bra

Headset Professionella trådlösa headset kommer i allt fler prisklasser. Telekom idag har testat Jabras nya Evolve 65e med nackband som kostar cirka 1600 kronor – och hamnar i mellanklassen.

Mellanklass-snäckor som levererar bra

Evolve 65e släpptes i våras och tillhör Jabras andra generation av trådlösa headset. Med Evolve-serien vill man nå arbetare som har väldigt rörliga jobb och inte är på kontoret hela tiden. Och som gärna lyssnar mycket på musik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

65e väger bara 36 gram och nackbandet, som på många modeller upplevs som ganska störande, är platt och mjukt och ligger skönt i nacken. 36 gram är 14 mindre än till exempel den lite dyrare kollegan i Evolve-serien 75e. Enda problemet med nackbandet är att eftersom det är styrt vad som är höger och vänster känns det som att man lägger det upp-och-ned när det är rätt vänt. Väl på plats är det dock inga problem, utan många gånger märker man inte ens att det ligger där.

Komforten är alltså bra i headsetet vad gäller vikt. Nästa steg i komforten är då hur in-ear-lurarna passar i öronen. Här har Jabra valt att både ha olika tre storlekar för pluggen för öronen och tre för de vingar som stabiliserar luren och håller den på plats.

Bland de testare vi låtit prova komforten har möjligheten till passform varierat, men de allra flesta har lyckats hitta en kombination som de är nöjda med.

Minst lika viktigt som komfort, om inte viktigare, är ljudet. Till skillnad från 75e har 65e inte aktiv brusreducering. Om man får till passformen bra till sina öron så är dock den passiva brusreduceringen fullt tillräcklig i de flesta störande miljöer – vi har provat i bubblande kontorsmiljö, på ett café och i bilen.

Ljudet är bra, både för den som man pratar med och för en själv.

Mikrofonerna i headsetet, fyra stycken varav två sitter i snäckorna, ger ett klart samtalsljud och rensar bort mycket störande skräp som billjud, skrammel och en del vind. En del av orsaken finns i algoritmer som Jabra tagit fram.

Ljudet i hörlurarna är bra och relativt fylligt för prisklassen. Vi är mest nöjda med ljudet när vi ringer eller pratar i videosamtal, men det funkar faktiskt helt ok även för musik. Många gånger har vi trots att vi haft mer avancerade lurar inne på redaktionen samtidigt valt 65e när vi ska lyssna på musik – mycket för att de är sköna att bära.

Uppkopplingen via bluetooth är stabil. Enda gången vi har haft bekymmer är under testet är när en Jabra-ljudpuck i konferensrummet bredvid snodde uppkopplingen gång på gång.

65e klarar av att ha 8 olika anslutningar i minnet, och två aktiva igång samtidigt. Med usb-dongeln som medföljer kan man öka räckvidden från 10 meter till 30.

Batteritiden är en av de största fördelarna med att välja trådlösa lurar med nackband. I snitt har vi laddat varannan dag och de siffror som Jabra anger: 8 timmars samtalstid och 13 timmar med musik stämmer väl överens med våra resultat.

Pris är cirka 1600 kronor på den svenska marknaden med moms. Det känns som ett prisvärt val där en del av priset är att 65e är certifierade för Microsoft och andra UC-lösningar.

 

Fakta: Jabra Evolve 65e

Typ: In-earlur med nackband.

Fungerar med: Dator, smartphone och tablet.

Anslutning: Bluetooth och/eller usb-dongel, usb-sladd som medföljer.

Anslutningslängd: 10 meter med bluetooth, 30 meter med dongel.

Omfång, hörlurar: 20 – 20000 Hz

Vikt: 36 gram

Mikrofon: 4 stycken som är ljudavskärmande.

Färg: Svart.

Övrigt: Kan kopplas ihop med Jabras app för fler inställningsmöjligheter, till exempel möjligheten för omgivningen att nå fram med hjälp av heartrough-teknik. Certifierade för bland annat Skype for business, Cisco, Avaya med flera.

Cirkapris: 1600 kr.

Betyg: 7,2

Prestanda: 7

Kvalitet och design: 8

Användarvänlighet: 7

Innovation: 7

Prisvärde: 7

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.