Mer frekvensutrymme till 3g-operatörerna

Post- och telestyrelsen föreslår att 3g-operatörerna ska få dela på frekvensutrymmet från den licens som Orange lämnade tillbaka 2004. PTS anser att det inte finns marknadsmässiga möjligheter för en ny operatör att etablera sig på 3g-marknaden.

Oranges 3g-tillstånd återkallades av Post- och telestyrelsen, PTS, i november 2004. Hittills har det varit oklart vad PTS haft för avsikt med den överblivna licensen, men nu finns ett förslag till beslut om att frekvensutrymmet ska delas upp mellan 3g-operatörerna. Det rör sig om 2 x 14,8 MHz användbart frekvensutrymme.

PTS menar att antalet 3g-abonnenter ökar stadigt och att det nu är tre nätoperatörer istället för fyra (ursprungligen planerades för fem 3g-licenser) som måste klara den ökande trafiken och kunna erbjuda kunderna 3g-tjänster med hög kvalitet.

Enligt nyhetsbrevet Telecomfokus i Norden är det 3g-operatörerna själva som begärt mer frekvenser. Ett förfarande som är mycket vanligt bland mobiloperatörer, dels för att det är mer kostnadseffektivt att bygga nät om man har tillgång till större frekvensutrymme, dels för att det blir ett sätt att minska risken att andra mobiloperatörer etablerar sig på marknaden.

PTS gör bedömningen att det är omöjligt för en ny aktör att etablera sig på den svenska 3g-marknaden som snart börjar ta riktig fart. Enbart BIM och Teliasonera har tidigare visat intresse för Orange 3g-licens.

Samtidigt som behovet i Sverige av ytterligare frekvensutrymme bedöms vara så stort att de befintliga umts-operatörerna snarast ska tilldelas hela Oranges frekvensblock, är det intressant att notera att PTS motsvarighet i Danmark har gjort en motsatt bedömning av marknadsläget. Telestyrelsen ska i höst hålla en auktion på ett fjärde 3g-tillstånd. I Danmark lämnade Teliasonera tillbaka en 3g-licens när man tog över Orange danska verksamhet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.