Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mer hd-ljud med ny nätteknik

En viktig pusselbit för att på bred front kunna införa hd-ljud i telenäten har fallit på plats. Ny omkodnings-teknik från XConnect bevarar ljudkvaliteten även när samtalet skickas vidare till nästa nät.

Mer hd-ljud med ny nätteknik

Antalet europeiska telekunder som har möjlighet att ringa med ljud i hd-kvalitet har mångdubblats under det senaste året. Men fortfarande handlar det om öar av välljud. För när samtalen ska skickas mellan olika operatörers nät eller mellan det fasta nätet och mobilnät kodas det som regel om till vanlig standardkvalitet.

Förhoppningsvis kan det bli ändring på det inom en snar framtid. Brittiska Xconnect, som levererar produkter och tjänster till teleoperatörer, har tagit fram ny teknik som gör det möjligt att i realtid koda om ljudet från G.722 som används för hd-ljud i fasta ip-nät och den mindre bandbreddskrävande codecen AMR-WB som används för hd-ljud i mobilnät. Därigenom ska det bli möjligt att bevara en hög ljudkvalitet även när samtalen skickas utanför sitt ursprungliga nät.

Den nya tekniken kommer att rullas ut hos 11 operatörer på båda sidor om atlanten som ingår i Xconnects samarbetsforum HD Alliance.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter