Mer kontroll av telekostnader

Teleabonnenter ska erbjudas en möjlighet att välja en översta kreditgräns för sitt abonnemang och att spärra vissa telefonnummer, enligt ett nytt lagförslag.

Regeringen har i dag beslutat att en proposition om ändringar i lagen om elektronisk kommunikation (2003:389) ska överlämnas till riksdagen. Lagändringen ska ge teleabonnenter en möjlighet att välja en översta kreditgräns för sitt abonnemang och att spärra vissa telefonnummer.

– Barn och ungdomar lockas att använda telefonitjänster som marknadsförs aktivt. Det kan vara svårt att förstå hur mycket dessa tjänster egentligen kostar, säger konsumentminister Nyamko Sabuni. Jag vill att föräldrar ska kunna låta sina barn ha en mobiltelefon utan att behöva oroa sig för höga telekostnader om barnet förlorar telefonen eller inte förstår vad olika samtal och tjänster kostar. Ungas teleskulder har under många år också varit en stor del av ärendena hos Kronofogden. Därför är det angeläget att ändra denna lag.

I modemkapningens spår

I dag är teleoperatörer inte skyldiga att erbjuda konsumenterna en kreditgräns för abonnemang även om vissa gör det ändå. Regeringen anser att alla ska få den trygghet det innebär att kunna överblicka sina kostnader.

Förslaget har sitt ursprung i den så kallade modemkapningsutredningen (SOU 2005:20) som syftade till att stärka konsumentskyddet vid modemuppkoppling. Även om problemet med just modemkapning inte längre är aktuellt anser regeringen att konsumenter ska få tillgång till ett bättre skydd eftersom liknande problem kan dyka upp i framtiden.

– Jag hoppas att många konsumenter utnyttjar den här möjligheten att ta kontroll över sina telefonikostnader, säger konsumentministern.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.