Mer utrymme för mobildata efter 2015

Efterfrågan på frekvenser för mobiltelefoni och mobilt bredband är i princip omättligt. Efter 2015 kan tv-branschen bli tvungna att släppa ifrån sig mer utrymme i etern.

Under de senaste fyra veckorna har världsradiokonferensen, WRC-12, ägt rum i Geneve. Den arrangeras av internationella teleunionen, ITU. Mer än 150 länder har varit representerade, däribland Sverige och kommunikationsmyndigheten PTS.

Eftersom radiofrekvenser är gränsöverskridande krävs det internationella beslut för hur och till vad de ska användas för att det inte ska uppstå störningar. För fem år sedan togs det senaste beslutet om göra det möjligt att använda tv-frekvenser i 800 MHz-bandet för mobilnät istället. Nu ser det ut som om gammelmedia får maka på sig ytterligare om några år. Då handlar det om frekvenser i 700-bandet som kan bli tillgängliga för mobiloperatörerna. För att det ska bli möjligt krävs dock ett beslut i den svenska riksdagen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.