Meru Networks jagar Ciscokunder Norden

Med spännande teknik i bagaget inleder Meru Networks en offensiv i Norden och utökar personalstyrkan. Vd Ihab Abu-Hakima menar att vi står inför ett generationsskifte nu när trådlöst är moget att ersätta traditionella kablade lan.

Meru Networks jagar
Ciscokunder Norden

Meru Networks stärker nu sin närvaro i Norden när man utökar personalstyrkan från fyra till sex medarbetare vid Stockholmskontoret. Siktet är inställt på medelstora och stora företag som behöver prestanda och säkerhet för affärskritiska applikationer i sina trådlösa nätverk. Det är där Meru har sitt starkaste erbjudande. Man utökar också sitt nätverk av partners för att höja säljkapaciteten.

Röst och video ställer krav

För att nå målen erbjuder man avancerade produkter. Tack vare egenutvecklad rf- och antennteknik kan man utnyttja de tillgängliga frekvenserna optimalt för att ge maximal bandbredd.

Merus vd Ihab Abu-Hakima liknar det vid övergången från hubbar till switchar i trådade nätverk

– Första generationens trådlösa nätverk är väldigt ineffektiva. I och med att all data skickas överallt, som i gamla tiders hubbar, skapas problem med interferens, signalerna krockar och prestanda sjunker. Vår infrastruktur styr signalerna effektivare mellan källa och destination och utnyttjar radiospektrumet bättre. Tekniken är mogen att förmedla realtidsapplikationer som tal och video därmed helt ersätta kabelbaserade lan.

Ytterligare en teknisk faktor man vill framhäva är att med Merus infrastruktur har nätet kontroll över vilken basstation en klient talar med. Det är en förutsättning för att voice over wifi och överlämningen mellan basstationer ska fungera. Traditionellt har valet legat hos klienten vilket ger ett svårförutsägbart beteende.

Det handlar om säkerhet

För att trådlösa nätverk verkligen ska vara ett alternativ på företagen så krävs en jämförbar eller högre säkerhetsnivå. Även här menar Merus representanter att man ligger mycket långt framme. Nyligen lanserade man ”RF Barrier” som ”stör ut” det egna wlan-nätet utanför den egna byggnaden för att förhindra intrång eller informationsläckage.

Srinath Sarang, en av hjärnorna bakom produkten förklarar:

– I och med att vi vet vilken signal vi skickar, var vi skickar den och när så kan vi också störa ut den i vissa riktningar med vår antennteknik och mjukvara. Det kan jämföras med bullerdämpning med hjälp av interferens mellan ljudvågor men är lite mer komplicerat.

Växer stadigt

Meru Networks har haft en årlig tillväxt på hundra procent de senaste tre åren och man ser mycket positivt på framtiden för de egna produkterna.

– Vi ser en tydlig trend där trådlöst går från att vara en bekvämlighetsprodukt för besökare och konferensrum till att vara bärare av affärskritisk röst-, video- och datatrafik. Där kommer vi in och det vanligaste scenariot är att vi får uppgradera Ciscoinstallationer som inte klarar de nya tuffare kraven, avslutar Ihab Abu-Hakima.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.