Messagingtjänsterna rusar om sms

Snabbmeddelanden via tjänster som Whatsapp har redan gått om sms i volym och redan innan året är slut kommer de att ha blivit dubbelt så många som förra året.

Sms har varit en riktig kassako för teleoperatörerna men de senaste åren har den ständigt uppåtgående trenden brutits. Istället är det tjänster som Skype, Whatsapp, Viber med flera som nu växer explosionsartat. Under 2012 passerade de så kallade over the top-tjänsterna klassiska sms i volym, 19,1 miljarder meddelanden per dag att jämföra med 17,6 miljarder sms per dag.

Siffrorna kommer från analysföretaget Informa Telecom & Media som konstaterar att det tagit ott-tjänsterna fem år att komma dit men att det nu kommer att gå ännu snabbare. Enligt analytikern Pamela Clark-Dickson räknar de med att volymen snabbmeddelanden via ott-tjänster kommer att ha fördubblats redan till årsskiftet. Trots det förutspås ingen snabb död för sms, åtminstone fram till och med 2016 kommer såväl intäkterna som volymen sms att fortsätta stiga.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.