Microsofts knep för att nå mdm-kunder

Mdm I slutet av förra året meddelade Microsoft att man skulle bädda in mdm-funktioner från Intune i Office 365. Nu har man släppt en uppdatering och under de kommande veckorna kommer funktionerna att rullas ut till företagskunder. 

Microsoft menar att man nu ger företagskunder ett bättre sätt att skydda e-post och data på enheter som kör Office 365 i sina mobila enheter. Säkerhetsverktygen som nu rullas ut utan extra kostnad är en del av Intune, Microsofts molnbaserade mjukvara för hantering av mobila enheter, Windows-datorer, wifi, vpn, certifikat, interna applikationer och mycket annat.. Det är också enkelt att integrera med System Center Configuration Manager.

Intune, som är tillgängligt både separat och som en del av Microsofts Enterprise Mobility Suite, låter dig som sagt bland annat hantera såväl Windows som Ios- och Android-enheter, innehåll (delning, kopiering, åtkomst) och appar (både separat och i containrar), genom de standard-api:er som Ios och Android använder. Intune har med andra ord förmågan att  hantera alla typer av appar, oavsett operativsystem.

Men här kommer vi så till Microsofts halvfula knep (och bästa säjlpitch, får vi förmoda). Man använder själv inte samma standard-api:er som Ios och Android i sina egna Office 365-appar. Således kan mdm-konkurrenterna inte hantera Office-appar, det är det bara Intune som kan. Office 365 används alltså som en liten murbräcka för att få fler kunder att låta Microsoft ta hand om hanteringen av mobila enheter. Microsoft uppger också att man inte har några nära förestående planer att integrera sitt api för mobilappar med tredjeparts mdm-aktörer. Så länge Office fortsätter vara så populärt som det är, och fortsätter växa på mobila enheter, känns det om inte annat som en ganska smart strategi.

Den uppdaterade versionen av Office 365 kommer att rullas ut över hela världen under de kommande sex veckorna, uppger Microsoft. För den som vill ha ännu fler och robustare mdm-funktioner är det fullversionen av Intune som gäller.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.