Microsoft får inte diktera ny web rtc-standard

När Microsoft nyligen gick med i den arbetsgrupp som jobbar för ett nytt protokoll för videotelefoni i webbläsaren valde jätten att riva upp över ett års arbete med ett eget förslag. Detta får nu kalla handen.

Standardgruppens mål är att ta fram en W3C-standard för videotelefoni i webbläsaren, utan vare sig plugins eller separata program. När Microsoft i somras beslöt sig för att delta i detta arbete vändes det mesta på ända.

Missnöjd med att det av bland andra Google, Firefox och Cisco utarbetade förslaget avvek från hur protokoll i webbläsare normalt brukar fungera, att det tycktes för hårt knutet till vissa video- och ljudkodningstekniker, inte var kompatibelt med protokoll för ip-telefoni (exempelvis Skype) och heller inte gav webbutvecklare särskilt många parametrar att leka med lanserade Skype-ägaren plötsligt ett helt eget förslag: cu-rtc-web.

Tvärtemot web rtc ville Microsoft ha hög flexibilitet och låg beskrivningsnivå. Något som samtidigt skulle ha gjort protokollet svårare att använda.

Efter att ha övervägt de båda varianterna röstar hela 22 av 26 medlemmar i standardgruppen nu emot Microsofts förslag. Dels för att de helt enkelt inte tycker om det, dels för att det skulle ha sinkat standardiseringsarbetet rapporterar Elektroniktidningen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.