Microsoft gör webrtc på eget vis

Webrtc En av de stora hämskorna för webrtc, tekniken som ger oss realtidskommunikation i webbläsaren utan tillägg, har varit att den helt saknar stöd i Microsofts Internet Explorer. Med Edge har de tagit flera steg framåt men ännu saknas viktiga delar.

Microsoft gör webrtc på eget vis

Vi har sett det förut. Microsoft går gärna sina egna vägar och istället för att följa specifikationerna för webrtc har de valt att implementera närliggande tekniken ortc, eller object rtc i nya webbläsaren Edge.

Nu ligger de båda standarderna så nära varandra att det ändå får ses som ett fall framåt och redan nu går det faktiskt att genomföra röstsamtal mellan Edge, Chrome och Firefox. Även videosamtal kan innan årets slut vara möjliga.

Samtidigt saknas flera komponenter som behövs för att ge en verkligt kompatibel lösning. En av stötestenarna för webrtc är vilka ljud- och videocodare som ska användas. Bland de möjliga kodarna finna Googles licensfria VP8 och VP9, men de stöds ännu inte i Edge och något besked om så blir fallet framöver har Microsoft inte lämnat. Klassiska h.264, som används i alla standardbaserade videokonferensystem, finns inte heller på plats men ska läggas till senare.

Teknikbloggen Search Unified Communications har gjort en grundlig genomgång av vilka delar av webrtc som Microsoft hittills implementerat i Edge men också analyserat hur det påverkar möjligheten till en snabb acceptens av realtidskommunikation via webbläsaren. Blogginlägget kan du läsa här.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.