Microsoft knappar in på Symbian

Fortfarande är operativsystemet Symbian överlägset störst i smarta mobiler. Men Microsoft har lyckats öka sina marknadsandelar globalt, enligt analysföretaget Canalys.

Operativsystemet Symbian finns fortfarande i överlägset flest smarta mobiltelefoner. Symbian har en marknadsandel på 69 procent, vilket innebär en ny toppnotering. Microsoft ligger fortfarande långt efter med enbart 12 procent av marknaden, men mjukvarujätten har dock lyckats fördubbla sin marknadsandel sedan i höstas, enligt analysföretaget Canalys uppskattningar.

Den globala försäljningen av så kallade smarta mobiltelefoner under första kvartalet har ökat med 55 procent, jämfört med samma period 2005. Enligt Canalys har Nokia en marknadsandel på 51,6 procent och säljer överlägset flest smarta mobiler. Däremot har RIM övertagit andra platsen från Palm. RIM har en marknadsandel på 8,4 procent jämfört med 7 procent för ett år sedan. Palm har i sin tur under samma period minskat från en marknadsandel på 9,4 procent till 6,2 procent, trots att den smarta mobilen Treo har ökat i försäljning med 44 procent.

Flest smarta mobiler säljs i Asien

Ökad framgång för japanska mobiltillverkare har lett till att de flesta smarta mobiltelefonerna säljs i Asien. Tidigare har alltid EMEA-området legat i topp, enligt analysföretaget Canalys. Det handlar om Mitsubishi, Sharp, Fujitsu och svensk-japanska Sony Ericsson som driver på i Asien. Området har ökat till 46 procent av den totala försäljningen, jämfört med EMEA som står för 39 procent och Amerikas 15 procent.

Den stora ökningen i försäljning av smarta mobiler har naturligtvis konsekvenser för handdatormarknaden, vilken har minskat med 25 procent jämfört med första kvartalet 2005. Palm har tappat 25 procent i försäljning, HP omkring 35 procent och Dell runt 33 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.