Microsoft Loop: Här är allt du behöver veta om nya samarbetsverktyget

samarbete Dynamiska komponenter som kan användas i olika dokument och som uppdateras automatiskt när någon gör en ändring. Det är huvudfunktionen i Microsofts nya app Loop.

Microsoft Loop: Här är allt du behöver veta om nya samarbetsverktyget

Microsoft Loop är en helt ny mjukvara för Microsoft 365 som underlättar samarbete i komplexa projekt. Loop visades för första gången upp på utvecklarkonferensen Microsoft Ignite i november i år.

Tanken med Loop är att alla filer och information som används i ett samarbetsprojekt samlas på ett ställe och uppdateras automatiskt så fort någon gör en ändring. Men de komponenter som används i projektet ska också vara dynamiska och kunna bifogas till exempelvis ett e-postmeddelande.

Helt nytt sätt att samarbeta

Om någon gör en ändring i komponenten ska innehållet uppdateras automatiskt även i e-postmeddelandet. Det är med andra ord ett helt annat sätt att samarbeta jämfört med ett vanligt e-postmeddelande med statiskt innehåll.

Loop är en vidareutveckling av Fluid, ett koncept som Microsoft tagit fram för att bygga dynamiska Office-komponenter som används i olika program.

Loop är utformad så att det ska vara enkelt att överblicka hur arbetet fortskrider i ett projekt och ändringar som man gör i de olika komponenterna. Detta med hjälp av bland annat notifieringar, tydliga markeringar av ändringar och etiketter för att markera status.

Börja i liten skala

Det som kallas “Pages” i Loop är den arbetsyta där man samlar Loop-komponenter och även lägga till filer, länkar och datakällor. Man kan börja arbeta med projektet i liten skala för att sedan successivt bygga ut det allt efter som ett projekt fortskrider.

“Workspaces” är en annan vy där hela teamet kan överblicka allt som ingår i projektet. Här ska man kunna se vad enskilda personer arbetar med, reagera på de idéer som andra lägger fram och följa hur samarbetet fortskrider.

Har börjat introducera komponenter

Microsoft har redan börjat introducera Loop-komponenter i olika appar i Microsoft 365. De kommer att variera i komplexitet, alltifrån tabeller och listor till integrationer med affärssystemet Dynamics 365.

Microsoft öppnar också dörren för tredjepartsutvecklare som vill ta fram egna komponenter för Loop. Microsoft kommer att berätta mer om Loop och hur man utvecklar egna komponenter på utvecklarkonferensen Build under det kommande året.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.