Microsoft-löfte: Molntjänster ska lagra data inom EU:s gränser

molnet Vill dämpa oron för att känsliga personuppgifter överförs till USA.

Microsoft-löfte: Molntjänster ska lagra data inom EU:s gränser

Vid årsskiftet aktiverade Microsoft den första fasen av initiativet ”EU data boundary”, vilket ska säkerställa att kunddata lagras och bearbetas inom EU:s datagränser. De tjänster som omfattas av projektet är Azure, Microsoft 365, Dynamics och Power BI och Microsoft utlovar att dataflöden ut ur Europa ska minska radikalt som en följd av åtgärden.

Även om de molntjänster som levereras av flera stora leverantörer har vuxit snabbt i popularitet har många företag och organisationer oroats över att användningen av dessa krockar med bestämmelserna i dataskyddsförordningen GDPR, vilket kan få kostsamma konsekvenser.

Microsoft har byggt egna datacenter i flera europeiska länder, bland annat Sverige, där städerna Gävle, Staffanstorp och Sandviken utgör en så kallad datacenterregion och där känsliga persondata ska kunna lagras i framtiden.

Även om Microsofts plan kan tyckas vara ett steg i rätt riktning så kommer det dock inte att lösa alla de potentiella problem som uppenbarar sig när det kommer till dataöverföring mellan olika länder. Men samtidigt pågår förhandlingar mellan USA och EU som förhoppningsvis ska leda till ett avtal som reglerar dataöverföring i framtiden.

Läs mer om EU data boundary i Microsofts eget blogginlägg.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.