Microsoft: ”Nu är vi störst på telefoni”

Statistik Enligt Microsoft säljer de nu globalt fler telefonianknytningar till storföretag än någon annan tillverkare. Uppgifterna möts dock av skepsis från branschanalytiker.

Microsoft: ”Nu är vi störst på telefoni”

Lagom till att Cisco dragit igång sitt stora årliga event, Cisco Collaboration Summit, passar Microsoft på att sticka ut hakan ordentligt. Med stöd av en ny rapport från analysföretaget T3i menar de att de nu passerat alla konkurrenterna i nyförsäljning av telefonianknytningar till det viktiga enterprisesegmentet, det vill säga riktigt stora företag. Tillkännagivandet gjordes på Microsofts officiella Lync-blogg av produktmarknadschefen BJ Harberkorn tidigare i veckan.

Uttalandet väcker så klart uppmärksamhet och att marknadsandelarna för Lync växer kraftigt är oomtvistat. Men branschanalytiker ställer sig ändå tvivlande till att Microsoft redan skulle vara förbi exempelvis Cisco. Amerikanska sajten No Jitter har bland annat pratat med Diane Myers på Infonetics Research som är klart tveksam till uttalandes korrekthet.

– Utan tvekan är det många företag som rullar ut Lync, men eftersom Microsoft bundlar telefonifunktionerna med serverlicensen är det långt ifrån alla som utnyttjar dem. Men enligt våra uppskattningar så skulle det ändå inte räcka om alla nya Lync-licenser användes för telefoni för att komma upp i samma nivåer som exempelvis Cisco och Avaya.

Som exempel uppger hon att Cisco under första halvåret 2013 levererade 3,5 miljoner nya anknytningar, Avaya 3,4 miljoner och NEC 3 miljoner. Som jämförelse fanns det i början av året en total installerad kundbas på 5 miljoner Lync-användare.

Såvitt vi har kunnat se innehåller inte heller den refererade 86-sidiga rapporten från T3i några uppgifter som styrker påståendet, även om den ger många andra indikationer på det allt starkare intresset för Lync.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.