Microsoft presenterar riskanalys för kommuner och myndigheter

Molnet En vägledning för de organisationer som ser problem med Microsoft 365. Nu har det amerikanska bolaget presenterat en riskanalys som stöd för de som tittar på att införa företagets tjänster.

Microsoft presenterar riskanalys för kommuner och myndigheter

Molntjänster är något som är här för att stanna. Men det finns en hel del problem med hur och var tjänsterna har sitt ursprung. För att underlätta och vägleda it-avdelningar och jurister så har Microsoft tagit fram vad de kallar för ”Microsoft Molndesign AIR: Analys av Införande och Risk”.
Detta för att ge stöd vid införandeprojekt.

– Diskussionen kring hur och när molntjänster kan användas i offentlig sektor har senaste åren bromsat upp digitaliseringen av Sverige. Något som är olyckligt då användningen av molntjänster inte bara är tidsbesparande utan också oftast mer säkert, miljövänligt och kostnadseffektivt än andra alternativ, säger Jennica Andersson, ansvarig för offentlig sektor på Microsoft Sverige.

Riktar sig till offentlig verksamhet

Vägledningen riktar sig till kommuner, regioner och statliga myndigheter i första hand – men även till andra företag som behöver göra risk- och sårbarhetsanalyser. Och även om den är framtagen för just Microsofts alternativ – har liknande tjänster ungefär samma utmaningar.

– Att göra en risk och sårbarhetsanalys kan snabbt bli ett väldigt omfattande arbete när det gäller moderna it-plattformar. Samtidigt är många användningsfall lika varandra och det finns därför stora möjligheter till kunskapsdelning. Beslutsfattande måste vara grundat i kunskap och vi hoppas att MSMD AIR kan bidra till att molntjänster som Microsoft 365 blir lättare att förstå och bedöma”, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft Sverige.

Vägledningen har tagits fram på Microsofts uppdrag. Dock är den producerad under en öppen Creative Commons-licens – vilket gör att andra parter har möjlighet att vidareutveckla den.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.