Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mindre byråkrati kring mobilrepeatrar

Innomhustäckning Kommunikationsmyndigheten Pts har klubbat nya regler som gör det enklare och billigare att sätta upp en repeater för bättre mobil inomhustäckning.

Mindre byråkrati kring mobilrepeatrar

Har man dålig inomhustäckning kan det ofta åtgärdas med en så kallad repeater, vilken tar emot, förstärker och skickar vidare kommunikationen mellan den mobila enheten och operatörens mast. Men för att installera en repeater har det fram tills nu krävts tillstånd från såväl Pts som den eller de operatörer vars signaler man vill förstärka. Genom ett nytt undantag i bestämmelserna som träder i kraft vid nyår lättar Pts på det kravet för privatpersoner eller företag som vill sätta upp högst tio repeatrar. Det kommer då att räcka med att man får grönt ljus från sin operatör och man slipper byråkratin med att söka tillstånd från Pts och därmed också den årliga tillståndskostnaden på 175 kronor per år och repeater (185 kr från årsskiftet).

– På det här sättet hoppas vi att tröskeln minskar för att man faktiskt ska be om ett godkännande från berörda operatörer. Det har blivit ett relativt stor problem att företag och privatpersoner installerar repeatrar utan lov vilket i värsta fall kan medföra störningar i mobilnätet och att andra användare får sämre mottagning, säger Nina Gustafsson, jurist på Pts spektrumavdelning.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter