Ministern: Samma läge som för telekom på 90-talet

5G Tomas Eneroth, nytillträdd infrastrukturminister, ser de självkörande bilarna som ett rejält tillväxtområde för många branscher.

På den stora bilmässan i Frankfurt passade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på att teståka en självkörande bil.

Efter det pratade han med nyhetsbyrån TT och berättade att Sverige nästa vår kommer att arrangera en internationell konferens för ministrar och kommissionärer för självstyrande och uppkopplade fordon.

Mötesplatsen blir Göteborg, där Volvo någon gång i höst ska dra igång sitt test med självkörande bilar i verklig trafik.

Tomas Eneroth ser all teknik som behövs för självkörande teknik, där uppkoppling är en extremt central del, som en stor chans till tillväxt för många branscher.

– Det här driver en innovationsutveckling för informationssystem som i sig skapar jobb och tillväxt i Sverige, säger han till TT.

I intervju drar han en parallell till telekomindustrin på 1990-talet och säger att ”utmaningen för utvecklingen av självkörande bilar är att nu skapa gemensamma regler och standarder inom Europa så att inte det blir en orsak att stå på bromsen”.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.