Strömsnål radioteknik utmanar LoRaWAN

IoT Ett relativt nytt protokoll för trådlös IoT-kommunikation, Mioty, utlovas vara mer tillförlitligt än LoRaWAN.

Strömsnål radioteknik utmanar LoRaWAN

Mioty är en relativt ny utmanare till LoRaWAN som ska ge säker och strömsnål kommunikation för olika IoT-tillämpningar även under förhållanden med risk för störningar. Protokollet är framtaget av det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer, vilket Elektroniktidningen rapporterar om.

Lösningen, som bygger på att datapaket delas upp i mindre delar och skickas i olika tids- och frekvensluckor, standardiserades redan 2018 av European Telecommunications Standards Institute (ETSI).

Vanligtvis används det licensfria europeiska frekvensbandet 868 MHz för Mioty, men det ska gå lika bra att använda sig av andra fria frekvenser. Vilka dessa är varierar beroende på vilket land man befinner sig i, men i USA fyller 915 MHz-bandet samma funktion.

Eftersom tekniken är relativt ny finns det ännu inte särskilt många hårdvaruprodukter som använder sig av Mioty tillgängliga, men organisationen Mioty Alliance har samlat en uppsättning produkter på sin webbplats.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.