Mobil hantering blir del av Office 365

Device management Alla Microsofts Office 365-kunder får i vår utan extra kostnad möjlighet till administration av både mobila enheter och Office-datan som finns lagrad i dem.

Det är delar av grundfunktionaliteten i Microsofts emm-plattform Intune som blir tillgänglig direkt i Office 365 när Microsoft i vår uppdaterar molntjänsten. De nya funktionerna kommer att ingå i alla prisplanerna för tjänsten och erbjuder med andra ord ett lågt insteg till mobil enhetshantering för inte minst de företagen som idag helt saknar lösningar för mdm.

– Har man inget tänk kring mdm sedan tidigare är det ett jättekliv framåt. Vi har successivt ökat funktionaliteten för mobila enheter i Office 365 och att vi nu lägger till möjlighet att också administrera enheterna till tjänsten är en del i vår strategi om cloud sevice mobility first, säger Niklas Danell, svensk produktchef för Office 365 hos Microsoft.

Selektiv radering

De nya funktionerna påminner om de som redan finns i Microsoft Exchange men förutom att sätta upp och distribuera ut tvingande policys till användarnas mobila enheter när det gäller exempelvis pin-koder och skärmlås kommer it-avdelningen också få möjlighet att hantera den data som användaren laddat ner till sin devicer från Office 365. Istället för att helt radera en enhet när någon slutar eller en mobiltelefon tappas bort kan administratören välja att bara radera företagsinformationen. All hantering av de mobila enheterna kommer att ske i den vanliga admin-konsolen för tjänsten.

Företag som vill ha en mer komplett emm-lösning där även annan information än den som kommer från Microsoft-molnet kan hanteras får däremot titta på Intune eller lösningar från någon annan tillverkare.

Stöd för de tre stora

I Office 365 kommer man att kunna hantera mobiler och surfplattor som kör Windows Phone, Ios och Android, med andra ord samma plattformar som Microsoft erbjuder Office 365-appar till.

– Vi har fokus på att leverera så bra funktionalitet som det bara går på respektive plattform. Det ska inte vara våra tjänster som sätter gränserna, säger Niklas Danell.

De nya funktionerna blir inte tillgängliga för alla kunder samtidigt vid något fast datum utan kommer att dyka upp successivt under våren.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.