Mobil hjälpreda på armen

Tillbehör Klockor som är förlängningar av mobilen är hett just nu. Samsungs variant på temat, Galaxy Gear, kan en hel del och finns snart i butikerna.

Mobil hjälpreda på armen

Sony har länge haft sin Android-klocka Smartwatch på modellprogrammet. I höst kommer andra upplagan men den får också sällskap av Samsung Galaxy Gear. Grundkonceptet är det samma, med hjälp av det ganska väl tilltagna armbandsuret kan man komma åt utvalda delar av funktionerna i sin mobiltelefon utan att behöva plocka upp den ur fickan eller väskan. Mikrofon och högtalare gör att du kan prata med andra i bästa Dick Tracy-stil och den inbyggda kameran kan filma i hd för att dokumentera väl valda delar ur ditt liv.

Tio appar i taget

Galaxy Gear hjälper dig också att hålla koll på vart din telefon befinner sig genom att få den att vibrera lysa och föra oväsen om du tappat bort den. Befinner klockan mer än en och en halv meter från telefonen kan den också se till att automatisk slå på låsskärmen.

Självklart finns det också lite sensorer som gör Galaxy Gear till en bra kompis på träningsrundan.

Totalt finns ett 70-tal olika appar klara för Samsungs klocka men bara tio ska gå att ha installerade samtidigt.

Dyrt nöje

Tyvärr finns det två riktigt tråkiga saker med Gear; dels fungerar klockan ännu så länge bara med den helt nya versionen av Galaxy Note med versionsnumret III och surfplattan Galaxy Tab 10.1, dels är den svindyr. Räkna med att punga upp omkring 2 600 kronor bara för Galaxy Gear.

Fakta

Samsung Galaxy Gear

Mått: 37 x57 x 11 mm

Vikt: 74 g

OS: Android

Skärm: 1,6 tum, amoled, 320 x 320 pixlar

Processor: 800 MHz

Minne: 512 MB

Lagring: 4 GB

Kamera: 1,9 megapixel, autofocus, 720p video

Kompatibla enheter: Galaxy Note III, Galaxy Tab 10.1

Pris: 300 dollar (svenskt pris saknas ännu)

Säljstart: 25 september

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.