Mobil-tv kan överbelasta 3g-näten inom två år

En rapport från Analysys varnar för att operatörernas generösa erbjudanden om mobil-tv och video till låga priser kan leda till en överbelastning av 3g-näten inom bara ett par år.

Dagens 3g-nätverk är för det mesta underutnyttjade och därför försöker operatörerna locka till sig kunder med nya tv- och videotjänster. Men enligt sajten 3gnewsroom, som tagit del av rapporten från Analysys, har analytikerna räknat ut att nätens kapacitet kan bli hårt ansträngd redan år 2007 på grund av ökad användning av exempelvis video streaming. Marginalerna är inte stora i dagsläget. Enligt Alastair Brydon, som varit med och skrivit rapporten, skulle ett typiskt w-cdma-nät kunna bli överbelastat om 40 procent av 3g-användarna börjar använda sig av mobila video-tjänster i endast åtta minuter per dag. Rapportförfattarna rekommenderar 3g-operatörer att satsa på tekniken Multimedia Broadcast and Multicast Service, MBMS, för att göra 3g till ett mer bärkraftigt alternativ för mobila tv-sändningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.