Mobila datatrafiken exploderar hos Telia

Äntligen!
Teliasonera är antagligen riktigt glada över att nu behöva uppgradera mobilnäten i hela Sverige. Anledningen är att det behövs mer kapacitet för att hantera en snabb ökning i användningen av datatjänster. Datatrafiken ökade med 350 procent under förra året och företagskunderna står för merparten.

Under 2005 nästan fördubblades antalet användare av datatjänster i Telias mobilnät från knappt 800 000 till drygt 1,4 miljoner. Det medförde att datatrafiken ökade med 350 procent. För att rusta för framtiden inleder nu Telia omfattande uppgraderingar av sitt nät. Uppgraderingen av mobilnätet sker stegvis över landet och beräknas vara klar om en dryg månad.

– Förra året fick mobila datatjänster sitt genombrott både bland företag och privatpersoner. Våra kunder har på allvar börjat använda mobila tjänster och vi uppgraderar nu vårt mobilnät för att möta den ökade efterfrågan, säger Marie Ehrling, vd för Teliasonera Sverige.

Men det är företagskunderna som står för den större delen av trafiken. Det handlar bland annat om tjänster som Telia Connect, där användaren har ett pc-kort i datorn som ger trådlös uppkoppling till företagets intranät och Internet. På ett halvår har den här trafiken ökat från 20 till 30 procent av den totala mobila datatrafiken.

Fler konsumentnära meddelandetjänster, som bild-, ljud- och textmeddelanden och nyare tjänster som tv, nyheter och väder driver nu också på ökningen av datatrafiken.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.