Mobila livräddare prisas till Mäkitalos minne

Telias legendariske mobilchef Östen Mäkitalo avled förra året. Till hans minne startades då en fond som nu fått sina två första stipendiater.

Den moderna mobiltelefonins fader brukar vara ett epitet som Östen Mäkitalo kunde stoltsera med. Det fick han framför allt för sitt arbete som chef för den grupp inom dåvarande Televerket som låg bakom utvecklingen av NMT, världens första helautomatiska mobilsystem. När Mäkitalo förra året avled bestämde sig Telia för att inrätta ett minnesstipendium som är tänkt att delas ut årligen. Nu har företaget annonserat vilka de första stipendiaterna är.

Första hjälpen och snabbtågskommunikation

Årets pris delas mellan projektet SMSlivräddarna, vilket är ett samarbete mellan Karolinska institutet, Södersjukhuset och LEKAB Communication System. Projektets 5 000 frivilliga livräddare i Stockholm är anslutna till ett mobilt positioneringssystem som gör att de snabbt kan rycka in och påbörja hjärt- och lungräddning när de får ett sms-larm.

Den andra pristagaren är det Göteborgsbaserade företaget Icomera som arbetar med kommunikationslösningar för bland annat höghastighetsjärnvägar, något som ställer krav utöver det vanliga på tekniken. Resultatet av Icomeras utvecklingsarbete används idag i mer än 20 länder av järnvägsföretag som svenska SJ och brittiska East Coast.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.