Mobila nät största måltavlan för DDoS-attacker i Sverige: ”Behövs en strategi”

Säkerhet Fler än 14 000 DDoS-attacker mot operatörernas mobilnät registrerades under andra halvan av 2022. Det framkommer i en ny rapport från cybersäkerhetsföretaget Netscout.

Mobila nät största måltavlan för DDoS-attacker i Sverige: ”Behövs en strategi”

Cybersäkerhetsföretaget Netscout har nu släppt sin femte DDoS Threat Intelligence Report och det är dyster läsning. Rapporten visar på en uppgång för multivektorattacker, det vill säga attacker som inbegriper utförliga undersökningar av målet och koncentreras på särskilt känsliga punkter. Sådana attacker fokuserar på att slå ut offer genom att angripa olika skikt i applikationer.

Även botnetbaserade attacker mot specifika organisationer är vanliga. Sedan Netscout släppte sin första rapport på området 2005, har frekvensen på attacker ökat tio gånger.

I Sverige sticker operatörer som driver mobila telekomnät, bortsett från satellitbaserade nät, ut som måltavlor för DDoS-attacker. Hela 14 690 attacker registrerade mot operatörerna under andra halvan av 2022.

Den största attacken mot de här operatörerna hade en bandbredd som mätte hela 267,29 Gbps, vilket också gjorde den till den största attacken i Sverige som registrerades i undersökningen. Medellängden för attacker mot operatörerna var 26 minuter.

Attackerna blir mer sofistikerade och komplexa

På andra plats bland branscher som utsätts för DDoS-attacker i Sverige kommer hostingföretag som erbjuder datahantering och relaterade tjänster, med 1 747 attacker, varav den största var på 100,94 Gbps.

Samtliga andra branscher i undersökningen hade färre än 1 000 registrerade attacker och alla utom två av dem färre än 100. Sammantaget innebär det att operatörer som driver mobila telekomnät var måltavla för 83,9 procent av DDoS-attackerna bland de sju mest utsatta branscherna i Sverige.

– DDoS-attacker hotar organisationer över hela världen och utmanar deras förmåga att leverera kritiska tjänster. Med attacker på flera terabit per sekund och kraftiga arsenaler som fortsätter att växa i sofistikering och komplexitet behöver organisationer en strategi som snabbt kan anpassas till DDoS-hotens dynamiska natur, säger Niclas Molander som är ansvarig för Sverige på Netscout.

Ytterligare nyheter från rapporten:

  • Totalt 36 346 DDoS-attacker registrerades i Sverige under andra halvan av 2022.
  • Den värsta dagen i Sverige vad gäller DDoS-attacker under andra halvan av 2022 var 26 november, alltså lördagen efter Black Friday. Då registrerades en högsta sammanlagd bandbredd för attacker under en minut på enorma 85 770 Gbps.
  • Globalt kan noteras att attacker mot specifika organisationer, kallas ”direct path”, har ökat med 18 procent under de senaste tre åren, medan traditionella reflektions-/amplifikationsattacker har minskat med nästan lika mycket. Det understryker behovet av en hybrid försvarsmetod för att klara av förändrade metoder för angrepp.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.