Mobilanvändare föredrar wifi framför 3g

Trots att experterna anser att en mobilanslutning är säkrare än wifi tycker de flesta användarna tvärt om, konstaterar förvånade forskare hos Cisco.

Mobilanvändare föredrar wifi framför 3g

En nätbaserad studie som ett forskarlag hos nätverksföretaget Cisco genomfört bland 1079 amerikanska mobilanvändare visar tydligt hur användarnas uppfattningar kan gå stick i stäv med vad experterna tycker.

I undersökningen anser nämligen fler att wifi-anslutningar är billigare, säkrare, enklare och ger högre prestanda jämfört med en mobil 3g eller 4g-anslutning. Generellt vinner wifi i samtliga kategorier förutom när det gäller täckningen.

35 procent anser att wifi är det säkraste alternativet, jämfört med 34 procent som föredrar mobilnätet.

– Det som verkligen förvånar är att mobilnätet är mer säkert, men att wifi ändå uppfattas vara lika bra eller bättre, säger enhetschef Stuart Taylor på Cisco som ansvarat för undersökningen.

Taylor poängterar att trådlösa nätverk förstås kan skyddas med lösenord men att de generellt är mer benägna att drabbas av en mängd attacker där angripare kan fånga upp användarinformation från de mobila enheterna.

Wifi allt vanligare

Undersökningen visar på en växande användning av trådlösa nätverk och redan i dag använder ungefär hälften av alla med en surfplatta, dator och e-bokläsare enbart wifi.

Allt fler operatörer ser dessutom att trådlösa nätverk kan fungera som avlastning för mobilnäten, något som väntas växa till sig ordentligt inom kort.

I takt med att ett växande antal operatörer begränsar datatrafiken i sina mobila nät spås wifi dessutom få en allt mer betydande roll för mobilanvändarna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.