Batterier till mobiltelefoner har blivit allt kraftfullare och går allt snabbare att ladda upp. Å andra sidan har telefonerna också blivit allt kraftfullare och slukar därmed betydligt mer kräm, inte minst för att vi använder dem i princip dygnet runt. Att ständigt behöva koppla in telefonen till ett strömuttag för att ladda upp den har blivit en vardagssyssla. Och det skulle kanske inte vara något enormt problem om det inte fortfarande tog så lång tid att ladda batteriet fullt. Den här problematiken vill forskare på ansedda Stanford University nu råda bot på. De har utvecklat ett nytt batteri, baserat på aluminium-jon-celler som bara behöver laddas i ungefär en minut och som dessutom är både billigare och säkrare än dagens litium-jon-celler. Med ”säkrare” avses att de inte riskerar att explodera eller börja brinna, vilket kan inträffa med litium-jon-batterier.
– Vårt nya batteri kommer inte att fatta eld, även om du skulle borra rakt igenom det, säger Dai Hongjie, professor i kemi vid Stanford, till tidningen Nature.
Forskning på aluminium-jon-batterier är inget helt nytt område, men hindret för en kommersiell produkt har tidigare bestått i svårigheter att hitta lämpliga material för anoden och katoden som bibehåller sin prestanda över upprepade laddnings- och urladdningscykler.
– Vi upptäckte av misstag att en enkel lösning är att använda grafit, berättar Dai Hongjie.
Det man nu lyckats utveckla är ett batteri som klarar 7500 laddningscykler utan att förlora prestanda. Det är långt över de cirka 100 cykler som andra prototyper av aluminium-jon-batterier klarat och också mer än de dryga tusental cykler som nuvarande litiumjonbatterier överlever. En annan attraktiv egenskap med det nya batteriet är det är extremt flexibelt, tack vare att det ligger i en slags påse av jonisk flytande elektrolyt. Något som bör attrahera tillverkare av både mobiltelefoner och många andra produkter.
Det enda stora problemet som återstår att lösa är att aluminium-jon-batterierna ännu inte går att göra riktigt lika små som litium-jon-varianter. Forskarna är dock hoppfulla att det ska lyckas övervinna de hindren inom kort.