Mobilbedrägerier allt vanligare

Brott Det amerikanska säkerhetsföretaget RSA har släppt en ny rapport som visar att antalet bankbedrägerier som utförs med hjälp av mobiltelefoner ökar kraftigt. Enligt RSA är orsaken relativt självklar: när användarna allt mer flyttar sina tjänster till mobilen, följer brottslingarna efter. 

RSA:s rapport som bygger på en enkät bland 250 organisationer över hela världen pekar på att förlusterna till följd av bedrägerier via mobilen kan uppgå till över tre procent av den totala omsättningen. I fjol skedde 32 procent av alla autentiserade transaktioner via mobila kanaler och 40 procent av de transaktioner som identifierades som bedrägliga skedde via samma kanaler. Utöver bedrägerier med hjälp av oskyddade eller stulna mobiler, så blir det också allt vanligare att de kriminella använder olika former av mobilt.

RSA säljer bland annat autentiseringslösningar för onlinebanker, handelsföretag och hälso- och sjukvårdsportaler. Föga förvånande är det därför också det man lyfter fram som första hjälpen mot cyberkriminella som attackerar via mobilen. Man pekar ut biometri följt av telefonibaserad autentisering samt olika typer av mjukvarubaserad autentisering som de tekniker som organisationer bör fokusera på.

– Organisationer tvingas inse att användarnamn och lösenord inte räcker särskilt långt, säger Angel Grant, chef för antibedrägerilösningar på RSA.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.