Mobilens accelerometer kan användas för spioneri

Avlyssning Det låter som en idé hämtad från Mission Impossible men en forskare har visat att accelerometern i en vanlig smartphone kan användas för avancerat spioneri.

En smartphone som placeras på skrivbordet bredvid ett tangentbord kan användas för att avlyssna vad någon skriver. Detta tack vare den inbyggda accelerometern som uppfattar även de små vibrationer i bordet som uppstår när man trycker på tangenterna. Enskilda bokstäver eller kombinationer av knapptryckningar alstrar vibrationer med olika signatur och dessa kan med hjälp av avancerad analys avkodas för att man på distans ska kunna ta reda på vad någon skriver.

Upptäckten har gjorts av de amerikanska forskarna Philip Marquardt, Philip Marquardt, Henry Carter och Patrick Traynor rapporterar bloggen Secworks.se som tittat närmare på deras forskningsresultat.

Till skillnad från exempelvis kameran och mikrofonen går accelerometern inte att stänga av i dagens mobiltelefoner vilket gör den till ett möjligt redskap för den som vill komma åt känslig information.

Vid upprepade försök lyckades forskarna tolka det som skrevs på tangentbordet med en genomsnittlig noggrannhet på drygt 70 procent.

Är du hemlig agent, eller bara är extra försiktig med dina inloggningsuppgifter bör du med andra ord behålla mobilen i fickan när du använder datorn framöver.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.