Maktskifte i mobilvärlden – Xiaomi seglade förbi Iphone i Europa

mobiler Samsung tronar tryggt i topp, men Xiaomi går upp till andra plats när det gäller antalet sålda mobiler i Europa under 2021.

Maktskifte i mobilvärlden – Xiaomi seglade förbi Iphone i Europa

Analysföretaget Canalys har sammanställt försäljningsstatistik för mobiler under 2021. Trots att Samsung minskar sin försäljning med sju procent innehar man fortfarande toppositionen med 31 procent av antalet sålda enheter totalt sett i Europa.

Kinesiska Xiaomi seglar upp på andraplatsen efter en rekordstor tillväxt på 30 procent. Det innebär att man levererade nästan var fjärde mobil som såldes på den europeiska marknaden. Xiaomi har en marknadsandel i Sverige på nio procent.

Xiaomi växer snabbast av de stora

Xiaomi sålde 191 miljoner mobiler under 2021 och har globalt sett en marknadsandel på 14 procent. Man kunde också uppvisa den snabbaste tillväxten bland de stora tillverkarna av mobiler.

canalys

Det går inte lika bra för Apples Iphone. Med 21 procent av marknaden och en tillbakagång med 13 procent hamnar på en tredje plats i Europa, följda av Oppo och Realme.

Canalys rapporterat att den totala försäljningen av smartphones uppgick till 1,35 miljarder enheter under 2021. Det innebär att försäljningen är tillbaka på samma nivåer som innan coronapandemin bröt ut.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.