Mobilförsäljningen backar

Enligt Gartner har den globala försäljningen av mobiltelefoner minskat med två procent. Smarta mobiler har dock ökat med hela 45 procent.

Mobilförsäljningen backar

Globalt såldes hela 419,1 miljoner mobiltelefoner under årets första kvartal, enligt analysföretaget Gartner. Det är två procent sämre jämfört med samma kvartal 2011 och första gången som försäljningen minskat sedan 2009.

– Den globala försäljningen av mobiltelefoner minskade mer än väntat på grund av en inbromsande efterfrågan i Asien och Mellanöstern, säger Gartners chefsanalytiker Anshul Gupta.

Anledningen sägs bero på att många skjutit upp sina inköp i väntan på nyare smarta mobiltelefoner.

Smart går hem

Just smarta mobiler är dock ett segment som fortsätter att rusa i höjden, på bekostnad av de sämre utrustade, traditionella mobiltelefonerna. Antalet sålda smarta mobiltelefoner under årets första kvartal uppår till 144,4 miljoner enheter vilket är en ökning på årsbasis med 44,7 procent.

Av samtliga androidbaserade mobiltelefoner kom fyra av tio från Samsung, som nu innehar topplaceringen på marknaden både när det gäller smarta mobiltelefoner och mobiltelefoner i sin helhet.

/p>

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.