Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mobilitet och molnet skapar sårbarhet

I en ny rapport konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att den snabba utvecklingen på it- och kommunikationsområdet skapat nya sårbarheter i samhället. Bland annat pekas molntjänster, ökad mobilitet och privata mobiler på jobbet ut som riskfaktorer.

Hög förändringstakt i kombination med snabbt ökande informationsmängder, övergång till centraliserade lösningar i molnet eller privata datacenter och ökande mobilitet bland användarna har förändrat riskbilden på it-området menar MSB i sin trendrapport Samhällets informationssäkerhet 2012. Samtidigt som den snabba it-utvecklingen ökar kvaliteten och tillgängligheten för många samhällstjänster går det inte bortse ifrån att samhället samtidigt blir mer sårbart för avbrott och att den personliga integriteten riskeras när allt mer information som rör individen finns centralt lagrad och åtkomlig från många typer av enheter.

– Att på olika sätt upptäcka och hantera de risker som vi ställs inför är en utmaning som kräver gemensamma insatser från alla samhällsaktörer, skriver Richard Oehme, chef för enheten för samhällets informationssäkerhet i rapportens förord.

Datacenter koncentrerar riskerna

Bland de riskfaktorer som pekas ut i rapporten finns centraliseringen av it-drift och användningen av molntjänster. För mindre organisationer utan egen specialistkompetens kan det enligt rapporten öka informationssäkerheten, men den ökade koncentrationen av både data och tjänsteleveranser till ett fåtal aktörer medför också en koncentration av riskerna. Som exempel ges den stora kraschen i Tietos datacenter i slutet av 2011 som slog ut viktiga system för flera stora myndigheter och företag. MSB ser också en risk att informationssäkerheten inte ges samma prioritet i det dagliga arbetet när verksamheten själva inte ansvarar för leveransen av it-tjänsterna.

Privata enheter måste hanteras

Även den ökade användningen av mobila tjänster och enheter gör samhället sårbarare menar MSB. Mobiler och surfplattor har blivit ett intressant mål för skadlig kod och med stora mängder jobbrelaterad information lagrad i enheterna ökar riskexponeringen på samma sätt som när de bärbara datorerna blev dominerande på arbetsplatserna. Inte minst gäller det mobila enheter som ägs av den enskilda anställde.

– Att tillåta privata smarta mobiltelefoner i tjänsten kan leda till en ny typ av riskexponering för organisationer, bland annat därför att många appar idag begär omfattande åtkomst till enhetens interna funktioner, skriver rapportförfattaren.

Hela rapporten finns att ladda ner från MSB:s hemsida.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter