Mobilkameran som zoomar extremt bra

Mobiltelefon PARIS. Det är kameran som är grejen med Huaweis nya flaggskepp P30 Pro. Zoomen är fantastisk, men Telekom idag uppskattar ändå allra mest den fantastiska batteri-tiden.

Mobilkameran som zoomar extremt bra

Android-racet verkar just nu stå emellan Samsung och Huawei, eller Sydkorea och Kina. Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10+ släpptes några veckor före P30 Pro, men vi fick in dem till redaktionen i motsatt ordning och har därför först testat Huawei

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Den kinesiska tillverkaren håller ett mycket högt tempo i utvecklingen och har två flaggskeppsmodeller som kommer med nya modeller varje år. I höstas släpptes prestandamobilen Mate 20 Pro, medan P30 Pro mer har fokus på kameran.

Prestandan i P30 är bra, med ett Geekbench-resultat i hög Android-standard på ungefär 9800 poäng, men klassen sämre än höstens Mate20 och enligt rapporterna även en bit bakom Galaxy S10+ som båda går in över 10000-gränsen.

Den något lägre prestandan är dock inget problem som vi har märkt av under vårt test. Allt fungerar smidigt och utan störningar, även om vi pressar telefonen med hård användning. Ansiktsigenkänningen känner igen mig bra, i alla fall när jag använder de glasögon jag hade på mig när jag tog jämförelsebilden. Utan glasögon blir jag tvungen att använda kod eller den fingeravtrycksläsare som ligger under skärmen. Och den fungerar med hjälp av optisk teknik och vi kommer allt som oftast in på första försöket med den.

Skärmen är något större än i förra årets P20 Pro och har bra skärpa, svärta och upplösning. Nästan hela skärmen är möjlig att använda. En liten droppformad flärp försvinner i överkant, men den stör inte nämnvärt när jag streamar film. Huawei jobbar med smart styrning av skärmen, som minskar upplösningen för att spara energi. Och då kommer vi över på det som jag uppskattar allra mest med Huaweis flaggskeppstelefoner: batteritiden.

Batteriet på 4200 mAh ger både lång batteritid där det räcker att ladda telefonen varannan dag även om jag använder telefonen mycket och snabb laddning med den medföljande snabbladdaren. På en timme fyller vi batteriet till 100 procent igen. Det här är absolut toppklass. En funktion som Huawei har både här och i Mate 20 Pro är att telefonen också kan fungera som en laddare. Vi har dock inte testat denna funktion eftersom vi inte hade någon pryl inne som hade trådlös laddning just. Det vi har läst om det är dock att den inte fungerar jättebra.

Det som företrädarna för Huawei själva pratar mest om är kamerorna. Och här har man faktiskt tagit ett stort kliv framåt jämfört med fjolårets P20 Pro. Under den globala lanseringen i Paris som Telekom idag var med på är det två saker som imponerar.

* Kamerorna bak, tre stycken, har både optisk och digital zoom. Och förmågan att behålla skärpan även vid kraftig zoom håller mycket kvalitet. Under lanseringen tas en bild från scenen till andra änden av den ungefär 100 meter långa lokalen. Detaljrikedomen som visas upp är faktiskt fantastisk – och betydligt bättre än de bilder som tas med konkurrenttelefonerna samtidigt.

* Förmågan att fotografera i mörker. Även när det inte ser ut att finnas något ljus klarar P30 Pro av att dokumentera vad som finns där – och med korrekt färgåtergivning.

När jag provar dessa funktioner hemma är det zoomen som jag använder mest – och även vid lite sämre svenskt utomhus-ljus fungerar det utmärkt.

Senare kommer också en mjukvaruuppdatering göra det möjligt att filma i ett dual-view läge där du samtidigt filmar både vidvinkel och närbild. Det demonstrerades under lanseringen, men vi har inte kunnat testa det.

P30 Pro är ju en telefon, så lite ska vi också berätta om själva telefon-biten. Ljudet i samtal är klart och utan störningar. Precis som fingeravtrycksläsaren är högtalaren för telefon-ljud inbyggd i skärmen och visas upp grafiskt när du ringer. Lite synd är det att du inte kan använda den högtalaren till att spela upp musik också – det hade gett en bättre ljudupplevelse.

Sammanfattningsvis: Detta är en mycket stark telefon och vi ser mycket fram emot att jämföra den med Samsung Galaxy S10+ som vi testar till nästa nummer av tidningen.

 

Fakta Huawei P30 Pro

Tillverkare: Huawei

Operativsystem: Android 9.

Processor: Kirin 980.

Minne: 8 GB.

Lagring: 128 eller 256 GB, plus plats för minneskort.

Skärm: 6,47 tum, 1080×2340 bildpunkter.

Kameror: 40 MP, 20 MP, 8 MP bak, 32 MP megapixel fram.

Anslutningar: Usb 3.1 typ c.

Data: 2g, 3g 4g, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ir.

Batteri: 4200 mAh.

Övrigt: Stöd för dubbla sim, fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, trådlös laddning, trådlöst ladda andra prylar med telefonen, ip68, desktopläge.

Storlek: 158 x 73 x 8,4 mm.

Vikt: 192 gram.

Pris: Från 9000 kronor.

 

Betyg: 8,8

Prestanda: 9

Kvalitetskänsla: 9

Användarvänlighet: 8

Innovation: 10

Prisvärde: 8

 

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.