Mobillån jämställs med ocker

Många unga lockas idag av marknadsföring som erbjuder kortfristiga lån via mobilen. Men kreditkostnaderna är att betrakta som ocker, anser Konsumentombudsmannen som nu överlämnar saken till åklagare.

Bara genom att skicka ett sms kan man idag ansöka om en kredit på mellan 1 000 och 3 000 kronor och få pengarna på sitt konto inom en kvart. Men enligt Konsumentombudsmannen, KO, blir kostnaden hög, trots att lånet ofta marknadsförs som räntefritt.

Ett lån på 3 000 kronor hos Short Money Services Scandinavia kostar exempelvis 600 kronor, vilket innebär en effektiv ränta på 792 procent. För lägre lånesummor blir den effektiva räntan ännu högre.

Reklamen för snabblånen riktas ofta till unga människor och KO är oroad över utvecklingen. Unga människor har idag ofta svag ekonomi, och många riskerar att hamna i betalningssvårigheter om de nappar på erbjudandena.

– Det är viktigt att stävja de tendenser vi nu ser på kreditmarknaden, där påträngande och oseriös marknadsföring tycks bli allt vanligare. I det här fallet har vi valt att fokusera på avtalsvillkoren, det vill säga den orimligt höga kreditkostnaden i första hand. Därför gör vi nu en åtalsanmälan, säger Marianne Åbyhammar, stf KO.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.