Mobilmodell avgör täckning

GSM Att välja rätt sorts mobiltelefon och hålla telefonen på rätt sätt är avgörande för vilken täckning du får på landsbygden. Det visar en stor undersökning från Aalborgs universitet.

Mobilmodell avgör täckning

Sammanlagt 26 telefonmodeller har testats med fokus på främst antennprestanda och användning av data- och rösttjänster. Resultaten visar att det spelar stor roll hur man håller i telefonen vid samtal. De flesta modellerna visade sig ha betydligt sämre mottagning när de hålls som vanligt mot örat och bättre när de får ligga fritt utan störande hinder.

– En rekommendation är att använda hands-free och låta telefonen ligga fritt eller hålla den i handen, för att undvika att signalerna dämpas. I områden där täckningen från mobilnätet är svag är det särskilt viktigt att ta hänsyn till handhavandet av telefonen – det kan vara skillnaden mellan fungerande täckning och i praktiken radioskugga, säger Jeanette Wännström vid PTS spektrumavdelning. För att komplicera handhavandet varierar telefonernas mottagning beroende på om de hålls vid höger eller vänster sida om huvudet. Så mycket som 12 decibel i ljudkvalitet kunde det skilja mellan vänster och höger.

De fyra iPhone modeller som medverkade i testet visade sig ha genomgående sämre mottagning och prestanda medan Samsungs modeller utmärkte sig positivt framförallt för datatrafik på LTE800, -1800 och -2600.

Testerna har genomförts med GSM-bandet, samt UMTS för 900, 1800 och 2100 MHz. Studien är beställd av Nordiska ministerrådet och regleringsmyndigheterna i de nordiska länderna och är en uppföljare på studierna som gjordes 2012 och 2013.

Rapporten finns att läsa på www.pts.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.